Τα Υψηλά Επιτόκια Καθιστούν Λιγότερο Πιθανή μια Έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές τον Σεπτέμβριο

Τα Υψηλά Επιτόκια Καθιστούν Λιγότερο Πιθανή μια Έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές τον Σεπτέμβριο
energia.gr
Τρι, 21 Αυγούστου 2018 - 16:40

Tρεις από τους αρχικούς διαμεσολαβητές της χώρας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως μέχρι 5% για να προσελκύσει επενδυτές

Η Ελλάδα γιόρτασε το τέλος οκτώ ετών μνημονίων, τη Δευτέρα, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όμως οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον επόμενο μήνα μειώνονται λόγω των ευρύτερων πολιτικών εντάσεων.

Έχοντας ολοκληρώσει το τρίτο πακέτο διάσωσης, η χώρα είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στις αγορές με μια έκδοση 10ετούς ομολόγου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς επιδιώκει να οικοδομήσει από την αρχή την καμπύλη των επιτοκίων της.

Οι πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία την ανάγκασαν να αναβάλει αυτά τα σχέδια τον Μάιο. Σήμερα, με την κρίση της τουρκικής λίρας να επιβαρύνει το κλίμα μία τέτοια έκδοση καθίσταται πανάκριβη.

Τρεις από τους αρχικούς διαμεσολαβητές της χώρας, τουτέστιν, οι τράπεζες που διορίζονται για να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως μέχρι και 5% ώστε να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ένας από τους dealers, διατηρώντας την ανωνυμία του. «Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα τεράστιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς λήξης Ιανουαρίου 2028 ήταν 3,81% τον Ιούλιο, αλλά σήμερα διαπραγματεύετ αι στην περιοχή του 4,33%.

«Ήταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερες εκδόσεις ομολόγων», σημείωσε ο Nick Gartside, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management.