Ο χρόνος έως την έναρξη της γεωτρητικής δραστηριότητας του «Πορθητή» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού sigmalive.com, το περασμένο Σαββατοκύριακο δύο ακόμη υποστηρικτικά πλοία έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τα πλοία «Siem Sasha» και «Siem Louisa», και τα δύο υπό νορβηγική σημαία, ενώ νωρίτερα είχε καταπλεύσει στην περιοχή το πλοίο «Siem Sophie». Τα τρία πλοία ανήκουν στη νορβηγική εταιρεία «Siem Offshore», η οποία ανέλαβε ως υπεργολάβος τις δύο πρώτες γεωτρήσεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη ναυπηγική εταιρεία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, καθώς τρία ολοκαίνουργια πλοία, από τα 41 που διαθέτει στο στόλο της, είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο και φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα πρώτα στάδια της γεώτρησης έχει ήδη φορτωθεί στον «Πορθητή». Παράλληλα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη διασφάλιση των υπολοίπων συμβάσεων για τη υποστήριξη της γεώτρησης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων για τη βάση στήριξης στο λιμένα της Αττάλειας και τη βάση ελικοπτέρων για τη μεταφορά προσωπικού προς και από τη γεώτρηση. 

Η τοποθεσία «Alanya-1», στο ανατολικό τμήμα του κόλπου της Αττάλειας, πλησίον του γνωστού θερέτρου της Αλάνια, θα είναι ο στόχος της πρώτης γεώτρησης. Υπενθυμίζεται ότι από το 2008, η Τουρκία διενήργησε τρεις σεισμογραφικές έρευνες μέσω της TPAO. Η πρώτη ήταν μεταξύ 2008 και 2009 με το σεισμολογικό πλοίο Malene Ostervold και σε συνεργασία με τη νορβηγική εταιρεία Wavefield, η δεύτερη το 2009 - 2011 με το «Viking Vanquish» και σε συνεργασία με την CCG Veritas και η τρίτη κατά την περίοδο 2013 - 2016 με τον «Barbaros», που δόθηκε στην Τουρκία από τη νορβηγική Polarcus.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Barbaros επέκτεινε τις έρευνες που έγιναν από την Αττάλεια και προς την περιοχή της Μερσίνα. Η TPAO ανέθεσε τον τεχνικό έλεγχο της γεωτρήσεως στην Azeri Drilling Company που εδρεύει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Το ακριβές σημείο της γεώτρησης θα γνωστοποιηθεί μετά την τουρκική Navtex που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr και βάσει ενός ευρύτερου σχεδίου εξοικείωσης της TPAO με την τεχνολογία γεωτρήσεων που προσφέρει ο «Πορθητής», οι πρώτες προγραμματισμένες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν εντός κατοχυρωμένων τουρκικών χωρικών υδάτων και δεν πρόκειται να προσεγγιστούν περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο, δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, εντός του 2019, η TPAO, αξιοποιώντας τον «Πορθητή», να επιχειρήσει γεωτρήσεις στις διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.