«Λουκέτο» μπαίνει τελικά στη Σχολή Ταχύρυθμης Εκπαίδευσης της ΔΕΗ στην Αρκαδία. Σχετικά με το προσωπικό της σχολής, όπως βεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, «δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο οποιασδήποτε βλαπτικής μεταβολής, αφού κάποιοι εργαζόμενοι θα καλύψουν κατόπιν αιτήσεώς τους υπηρεσιακές ανάγκες άλλων μονάδων της επιχείρησης, ενώ για όσους επέλεξαν να μεταφερθούν στη δημιουργηθείσα θυγατρική εταιρεία, έχει ληφθεί σχετική μέριμνα για την εργασιακή του κατάσταση, τόσο στην πρόσφατα υπογραφείσα συλλογική σύμβαση εργασίας προσωπικού ΔΕΗ 2018 – 2022, όσο και στο άρθρο 4 του νόμου 4533/2018».

Μετά την ψήφιση του ν. 4533/2018 (ΦΕΚ 75Α’) και τη σύσταση της εταιρείας «Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ», στην οποία εισφέρεται περίπου το 90% του προσωπικού των δύο μονάδων της περιοχής που θα πουληθούν, στη ΔΕΗ παραμένει μόνο το προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Φυσικού Αερίου «Μεγαλόπολη V». Έτσι, το εκπαιδευτικό έργο, το οποίο αφορά το ολιγάριθμο εναπομείναν προσωπικό που θα απασχολείται στη μονάδα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, δεν δικαιολογεί τη λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου και ως εκ τούτου η επιχείρηση αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης έχει πολλάκις επισημάνει ότι, µε το άρθρο 4 του ν. 4533, υπήρξε μέριμνα ώστε να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ∆ΕΗ που απασχολείται στους κλάδους που αποσχίζονται. Επιπλέον,  ρυθμίζεται άλλο ένα ζήτημα, εκείνο της σύνταξης του νέου κανονισμού εργασίας των εταιρειών, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. «Η ρύθμιση αυτή ούτε αντιδιαστέλλεται µε την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, ούτε απομειώνει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε φυσικά έρχεται σε αντίθεση µε το Π∆ 178/2002, το οποίο ως ισχύουσα νοµοθεσία ενωσιακής µάλιστα προέλευσης ισχύει σε κάθε περίπτωση και καταλαμβάνει και αυτή τη µεταβίβαση των εταιρειών που συντελείται µε τη µεταβίβαση των µετοχών της κάθε εταιρείας», σημειώνει ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Γιώργου Αρβανιτίδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, κατά το χρονικό διάστηµα που οι νέες εταιρίες συνιστούν 100% θυγατρικές επιχειρήσεις της ∆ΕΗ, «η τελευταία ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο µε κάθε νέα εταιρεία για το σύνολο των υποχρεώσεων του αντίστοιχου εισφερόµενου κλάδου που γεννήθηκαν µέχρι την ολοκλήρωση της απόσχισης αυτού».  Η ρύθμιση, όπως αναφέρει, είναι πλήρως εναρμονισμένη µε το Π∆ 178/ 2002 (δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4), µε την οποία κατοχυρώνεται η υποχρέωση τόσο στον µεταβιβάζων όσο και στον αποκτών.

Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι, βάσει του νόμου, από την ολοκλήρωση  της προβλεπόµενης αποεπένδυσης, «η ∆ΕΗ συνεχίζει να ευθύνεται µε τον ίδιο τρόπο για τις υποχρεώσεις της παραγράφου 1, µέχρι το ύψος της αξίας του καθαρού ενεργητικού που εισφέρθηκε στην κάθε νέα εταιρία στο πλαίσιο της απόσχισης». Η συγκεκριμένη παράμετρος, η οποία  εισάγεται στην παράγραφο αυτή, όπως επισημαίνει ο υπουργός,  δεν αντιβαίνει στις διατάξεις του Π∆, καθώς δεν αλλοιώνει την ευθύνη της ∆ΕΗ, παρά µόνο εισάγει ένα ύψος αυτής, ενώ σε καµία περίπτωση δεν αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τυχόν αξιώσεις που έχουν έναντι των εταιρειών ή της ∆ΕΗ. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό,  οι διάδοχες εταιρείες, ανεξαρτήτου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δεσµεύονται από τους όρους εργασίας, όπως είχαν διαμορφωθεί από τη ∆ΕΗ, ενώ παράλληλα παραμένει δυνατή και ενεργή η διεκδίκηση οιωνδήποτε απαιτήσεων των εργαζομένων τόσο από τη ∆ΕΗ. όσο και από τις νέες εταιρείες.