Με την αναβάθμιση του Στέργιου Πιτσιόρλα σε αναπληρωτή υπουργό, (από υφυπουργό) και με την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της βιομηχανίας, «απάντησε» ο πρωθυπουργός στο πάγιο αίτημα των βιομηχανικών φορέων, πρωτοστατούντος του ΣΕΒ για την ίδρυση υπουργείου Βιομηχανίας.

Παρά την έντονη φημολογία έως τη στιγμή των ανακοινώσεων του νέου κυβερνητικού σχήματος, υπουργείο Βιομηχανίας, ανεξάρτητο από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν προέκυψε. Ωστόσο, το ότι δεν δημιουργήθηκε δε σημαίνει ότι ο κ. Πιτσιόρλας δεν θα μπορεί να λειτουργεί ως «υπουργός Βιομηχανίας» παράλληλα με τις άλλες αρμοδιότητες που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού, αναφερόταν χθες βράδυ, ότι ο κ. Πιτσιόρλας θα μετακομίσει από την Καραγεώργη Σερβίας στην πλατεία Κάνιγγος όπου στεγάζεται η γενική γραμματεία Βιομηχανίας.

Έως αργά το βράδυ, εκτός από την εποπτεία της γ.γ. Βιομηχανίας, ο αναπληρωτής υπουργός δεν είχε ακόμα ενημερωθεί αν θα διατηρήσει και την εποπτεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αλλά και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τα ΣΔΙΤ που «κατείχε» ως υφυπουργός.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι έως χθες, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας, ήταν από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος κατά κοινή ομολογία αφήνει έντονα θετικά τη «σφραγίδα» στο τομέα της βιομηχανίας, τόσο λόγω των μεταρρυθμίσεων που προώθησε (απλοποιήσεις διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, χρηματοδοτικά προγράμματα κ.ο.κ.) όσο και για τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με τους φορείς.

Το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκε υπουργείο Βιομηχανίας, σίγουρα δεν ικανοποιεί το βιομηχανικό κόσμο, ο οποίος κρίνει ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, η βιομηχανία θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε αυτό, αποτελεί και μια πανευρωπαϊκή κατεύθυνση, την οποία, η χώρα υποχρεωτικά, αν θέλει να ελπίζει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να ακολουθήσει.

Πάντως, η ανάληψη των βιομηχανικών θεμάτων από τον κ. Πιτσιόρλα ο οποίος θεωρείται έμπειρος στο συγκεκριμένο τομέα και έχει δίοδο επικοινωνίας με τον επιχειρηματικό κόσμο, εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη. Διότι θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ανάλογη ευθύνη (υφυπουργός Βιομηχανίας) είχε από τον Σεπτέμβρη του 2015 έως το Νοέμβριο του 2016 η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είχε συγκρουστεί σφοδρά με το ΣΕΒ.

Πλέον ο κ. Πιτσιόρλας, καλείται μεταξύ άλλων, να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την ολοκλήρωση τη απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, να τροποποιήσει τις κατηγορίες βιομηχανικής όχλησης, να οργανώσει και να ανασυγκροτήσει τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, αλλά και να πιέσει την κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που ταλαιπωρεί τη βιομηχανία.

 

Το «κενό» Χαρίτση

Αδιευκρίνιστο παρέμενε έως χθες το βράδυ, ποιος θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του κ. Χαρίτση ως προς τον τομέα του ΕΣΠΑ. Κύκλοι του υπουργείου, που δήλωναν ότι το συγκεκριμένο τομέα, κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει ο νέος υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης.

 

(euro2day.gr)