Μπορεί η οικονομία της χώρας του να καταβαραθρώνεται, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει την ευκαιρία να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου.

Σε ομιλία του για την 96η επέτειο του λεγομένου «Πολέμου για την Ανεξαρτησία» (κατά της Ελλάδος και της Αρμενίας) ο Ερντογάν απευθύνθηκε σε νέους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού λέγοντας ότι το «τουρκικό έθνος υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του όπως έκανε πριν από 96 χρόνια με την έμπνευση από χιλιάδες χρόνια ιστορικών αξιών (!)» O Τούρκος Πρόεδρος πανηγυρίζοντας για την πρώτη νίκη του τουρκικού έναντι του ελληνικού στρατού στις 30 Αυγούστου του 1922 συμπεριέλαβε την Ελλάδα και την Κύπρο, εκτός από τις ΗΠΑ, στους εχθρούς της χώρας του λέγοντας ότι «οι εντεινόμενες απειλές, παραβιάσεις και επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της Τουρκίας δεν θα μας στερήσουν τα ιδανικά και τους στόχους μας. Η Τουρκία θα είναι πάντα παρούσα σε περιοχές που έχουν προβλήματα από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο, σε περιοχές που ενδιαφέρουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας». Τόνισε δε ότι η Τουρκία «ακολουθεί μια ενεργητική πολιτική και ενδυναμώνει την παρουσία μας στην περιοχή» η οποία όπως είπε δεν θα είναι μόνο στρατιωτική.

Η τελευταία αναφορά του στα εθνικά συμφέροντα στέλνει σαφές μήνυμα πρωτίστως στην Κύπρο, εν όψει των νέων ερευνών στην ΑΟΖ. Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι «καυτός» σε Αιγαίο και Κύπρο, καθώς στις 28 του μηνός θα αφιχθεί στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής Exxon για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Για την Τουρκία, και μόνον η παρουσία ενός αμερικανικού ερευνητικού σκάφους, εν μέσω της κρίσεως στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, της δίδει την ευκαιρία να εκτοξεύσει  απειλές ακόμη και για χρήση βίας. Η Άγκυρα βλέπει ότι οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εκμετάλλευσις των πλουσίων κοιτασμάτων ανατρέπουν το status quo στην περιοχή που επεβλήθη μετά την εισβολή του 1974. Σημειώνεται δε ότι μαζί με την αμερικανική εταιρεία, σε άλλο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, ο γαλλικός κολοσσός Total θα πραγματοποιεί τις δικές του έρευνες.

Ο Ερντογάν έχει δώσει εντολή να πλεύσει στην επίμαχη περιοχή το τουρκικό σκάφος «Πορθητής», συνοδευόμενο από τέσσερα βοηθητικά σκάφη, προκειμένου να πραγματοποιήσει ανάλογες έρευνες. Έρευνες βεβαίως συνεχίζει να διεξαγάγει και το «Μπαρμπαρόσσα», εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει ενδεχομένως κάποιο θερμό επεισόδιο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του σχέδια που έχουν να κάνουν με τις ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας του. Στις 13 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος -Κύπρου-Ισραήλ θα συναντηθούν στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών. Στην συνάντηση αυτή θα εξετασθεί βεβαίως η προκλητικότης της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία να αποφεύγει κάθε προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.