Οι Ελληνικές Εξαγωγές δεν Καταλαβαίνουν από Κρίση -Τροχιά για Νέο Ιστορικό Υψηλό το 2019

Οι Ελληνικές Εξαγωγές δεν Καταλαβαίνουν από Κρίση -Τροχιά για Νέο Ιστορικό Υψηλό το 2019
energia.gr
Τετ, 5 Σεπτεμβρίου 2018 - 15:18

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης παρά το αντίξοο διεθνές περιβάλλον, κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του 2018, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), που βασίστηκαν στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος 2018, αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ, ή ποσοστό 15,6% για να διαμορφωθούν στα 16,2 δισ. ευρώ, από 14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 10,81 δισ. ευρώ, από 9,58 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν αυξημένη κατά 1,23 δισ. ευρώ, ή ποσοστό 12,8%.

Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2018, κατά 1,12 δισ. ευρώ, ή ποσοστό 10%, και διαμορφώθηκε στα 10,05 δισ. ευρώ από 11,17 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο το 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 7,88 δισ. ευρώ, από 9,57 δισ. ευρώ, δηλαδή υποχώρησε κατά 1,69 δισ. ευρώ, ή ποσοστό -17,7%. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς βασικός στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός του εμπορικού ισοζυγίου.

Κατά το ίδιο διάστημα, οι Έλληνες εξαγωγείς ενίσχυσαν την παρουσία τους σε παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, που απορροφούν το μεγαλύτερο κομμάτι των εγχώριων προϊόντων τα οποία διοχετεύονται στο εξωτερικό ενώ διεύρυναν την παρουσία τους σε νέες και πολλά υποσχόμενες οικονομίες, χάρη στα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε η Τουρκία, η οποία, στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, βρισκόταν στην 4η θέση. Ακολουθεί η Γερμανία και στη συνέχεια η Κύπρος, που υποχώρησαν κατά μία θέση (2η και 3η, αντίστοιχα, το 2017).

Η Βουλγαρία και ο Λίβανος παρέμειναν στην 5η και 6η θέση αντιστοίχως, ενώ στην 7η ανέβηκαν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας άνοδο κατά μία θέση και στην 8η το Ηνωμένο Βασίλειο που υποχώρησε μία θέση. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνει η Ισπανία που βρίσκεται στην 9η, από 12η θέση και η Αίγυπτος που κέρδισε μια θέση και βρέθηκε στην 10η.

Οι Ελληνικές εξαγωγές κράτησαν ψηλά τη σημαία της χώρας καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και απέδειξαν πως μπορούν να ηγηθούν, επάξια, της προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι: «Το μεταμνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να έχει στον πυρήνα του την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές. Πρέπει όλη η παραγωγική μηχανή να στρέφεται γύρω από αυτές. Εξάλλου, οι εξαγωγές απέδειξαν καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Είναι ανάγκη λοιπόν να στηριχθούν τώρα οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσα από την άρση των αντικινήτρων που εμποδίζει το έργο τους και πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους. Παρεμβάσεις χρειάζονται κατά προτεραιότητα στο μέτωπο της υπερφορολόγησης, των ασφαλιστικών εισφορών και της έλλειψης χρηματοδότησης, οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών εντός και εκτός συνόρων. Η εξάλειψη των αντικινήτρων θα οδηγήσει σε τόνωση της απασχόλησης και των νέων επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της τομέα. Κομβικής σημασίας είναι και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».

Ήδη, όπως αναφέρεται, παρ' όλα τα προβλήματα οι ελληνικές εμπορευματικές εξαγωγές αναμένεται να διατηρήσουν τον ρυθμό μεταβολής που σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ ανάλογες αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνονται και για το 2019.

Με βάση τις προβλέψεις του ΠΣΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθοριστικές αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 8% - 10% το 2018. Αυτό, κατά τον Σύνδεσμο, σημαίνει πως βαίνουμε στο να καταγράψουμε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Οι προβλέψεις, όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, βασίζονται στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ που αναφέρουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2018 προβλέπεται να κυμανθεί σε ποσοστό 2,23% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε 2,55% στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και σε 3,82% σε παγκόσμιο επίπεδο.