Ποιο είναι μήνυμα που στέλνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τη φετινή ΔΕΘ και τι χρειάζεται για να έρθουν επενδύσεις από τις ΗΠΑ. O κεντρικός  τίτλος της αμερικανικής συμμετοχής και οι στόχοι. Ποιοι έρχονται, οι ευκαιρίες δικτύωσης, η εμπορική ταυτότητα και η καινοτομία. Στα εν λόγω ερωτήματα απαντά ο γενικός διευθυντής του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου και βασικός συντονιστής της αμερικανικής παρουσίας στη ΔΕΘ, Ηλίας Σπυρτούνιας. Συνέντευξη στον Χάρη Φλουδόπουλο

- Τι σημαίνει για τη ΔΕΘ αλλά και για τη Θεσσαλονίκη το ότι φέτος τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ;

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στην φετινή ΔΕΘ σημαίνει πολλά για τη ΔΕΘ, την πόλη αλλά και την ίδια τη χώρα. Η συμμετοχή πολύ μεγάλων εταιρειών και ταυτόχρονα η παρουσία σημαντικής κυβερνητικής αποστολής από τις ΗΠΑ υποδηλώνουν υψηλό ενδιαφέρον για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και τις δυνατότητες επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών στην περιοχή. Όλοι μας γνωρίζουμε τις δυνατότητες που έχει η Βόρεια Ελλάδα για να διαδραματίσει τον ρόλο ενός οικονομικού και εμπορικού κόμβου υψηλού διαμετακομιστικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, η συμμετοχή σημαντικών εταιρειών από τις ΗΠΑ και ο τρόπος οργάνωσης του Αμερικανικού περιπτέρου με ό,τι αυτό θα φιλοξενήσει πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως πρότυπο και παρακαταθήκη για τις επόμενες εκθέσεις  συμβάλλοντας έτσι στην  αναβάθμιση της ίδιας της έκθεσης η οποία έχει πολλές δυνατότητες να εξελιχθεί ως μία από τις σημαντικότερες εμπορικές εκθέσεις πολύ-θεματικού χαρακτήρα της ΝΑ Ευρώπης. 

- Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο οργανώνει το περίπτερο των ΗΠΑ. Πως βλέπετε το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών;

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της Οργάνωσης του Αμερικανικού Περιπτέρου θέσαμε συγκεκριμένους στόχους πάνω στους οποίους βασίστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενημέρωσης και προσέλκυσης Αμερικανικών επιχειρήσεων προσδοκώντας να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό από μεγάλες και ιδιαίτερα επιτυχημένες στην καινοτομία εταιρείες να συμμετέχουν στην φετινή ΔΕΘ.   

1. Να προσδώσουμε στην έκθεση μία  περισσότερο επιχειρηματική και εμπορική ταυτότητα που είναι απαραίτητο για τις προοπτικές  δικτύωσης και συνεργασιών όσων εταιρειών θέλουν να συμμετέχουν αναδεικνύοντας το περιφερειακό της στοιχείο στην ευρύτερη ΝΑ Ευρωπαϊκή αγορά. 

2. Να παρουσιάσουμε την Θεσσαλονίκη ως κέντρο ενός ευρύτερου επιχειρηματικού και οικονομικού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της έκθεσης που δεν περιορίζεται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά εκτείνεται σε όλη τη χώρα καθώς και τις όμορες χώρες. 

3. Να προσελκύσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών, επιχειρηματιών και ερευνητών – ακαδημαϊκών στη ΔΕΘ όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από την ευρύτερη περιοχή.  

4. Να δημιουργήσουμε ένα περίπτερο που να το χαρακτηρίζει η καινοτομία και η διαδραστικότητα με τα εκθέματα πράγμα πολύ σημαντικό για τον επισκέπτη που δεν θα περιηγηθεί παθητικά στον χώρο αλλά θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με τα εκθέματα 

5. Να αναδείξουμε την καταλυτική συμβολή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλουν στην οικονομία μίας χώρας.

6. Τέλος να συμβάλουμε στην επιμόρφωση των επισκεπτών πάνω στις νέες τεχνολογίες και πως αυτές διαμορφώνουν το μέλλον και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και τη συμπεριφορά μας.  

Πραγματοποιήσαμε αρκετά ταξίδια στις ΗΠΑ, συζητήσαμε με πολλά από τα μέλη μας και γενικά μπορώ να πω ότι έγινε μία πολύ καλή προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή, έχουμε γεμίσει όλο τον διαθέσιμο χώρο του περιπτέρου με τη συμμετοχή πάνω από 54 εταιρειών και οργανισμών μεταξύ των οποίων είναι εκείνοι που αποτελούν την επιτομή της καινοτομίας και δημιουργικότητας. Η απόφαση αυτών των εταιρειών να συμμετάσχουν στην φετινή ΔΕΘ αναδεικνύει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις και συνεργασίες στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.   

- Είστε ο άνθρωπος που συντονίζει τα πάντα. Μιλήστε μας για το περίπτερο αλλά και τι περιμένουμε να δούμε στη φετινή ΔΕΘ σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Κατ' αρχάς θέλω να τονίσω ότι όσα έχουμε καταφέρει είναι αποτέλεσμα μίας πραγματικά ομαδικής συνεργασίας, αρχικά της ομάδας μας στο Επιμελητήριο με τα στελέχη της Πρεσβείας καθώς και με αξιωματούχους της Αμερικανικής και Ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά τα στελέχη της ΔΕΘ-HELEXPO σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε την  Ελλάδα ως επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό.  

Ο κεντρικός τίτλος της Αμερικανικής συμμετοχής είναι "Αξιοποιώντας την καινοτομία και δημιουργικότητα" και συνεπώς αυτό που θέλουμε είναι να παρουσιάσουμε ένα περίπτερο που να δικαιολογεί απόλυτα αυτό τον τίτλο. Η παρουσία των εταιρειών με διαδραστικά εκθέματα θα δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κατανοήσει πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία και πως επηρεάζει τα πάντα γύρω μας. Πολλά από τα εκθέματα θα είναι όντως εντυπωσιακά και μερικά παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως ο προσομοιωτής των F-35 από την Lockheed Martin, το HoloLens της Microsoft, το Watson της ΙΒΜ αλλά και τόσα άλλα από όλες τις εταιρείες που θα χρειαζόμαστε σελίδες για να αναφερθούν. Πραγματικά και εμείς σαν Οργανωτές περιμένουμε πως και πώς να έλθει η ώρα της έκθεσης και να απολαύσουμε όλα αυτά που οι εταιρείες μάς αναφέρουν ότι θα φέρουν.  

Ταυτόχρονα όμως με το εκθεσιακό μέρος  έχουμε δημιουργήσει ένα πλούσιο και πολύ στοχευμένο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων (παρουσιάσεις, στρογγυλές συζητήσεις κ.ά.) πάνω σε διάφορες θεματικές είτε επιστημονικές ή επιχειρηματικές, οι περισσότερες των οποίων θα πραγματοποιηθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάσεων στο κέντρο του περιπτέρου (Stage-Theatre) και σε έναν χώρο σεμιναρίων πάλι μέσα στον εκθεσιακό μας χώρο.   

- Η καλή διάθεση είναι  δεδομένη. Επενδύσεις θα γίνουν από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα; 

Η συμμετοχή και μόνο των αμερικανικών εταιριών στη ΔΕΘ προϋποθέτει ένα σημαντικό κόστος από πλευρά τους. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, η συμμετοχή σε μία έκθεση σηματοδοτεί μία διάθεση για διερεύνηση νέων προοπτικών για επενδύσεις και επαγγελματικές συνεργασίες. Και εμείς σαν Επιμελητήριο στις διάφορες επαφές μας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Επενδύσεις πραγματοποιούνται ήδη από διάφορα Αμερικανικά επενδυτικά οχήματα και εταιρείες σε τουρισμό, σε ενέργεια, σε υπηρεσίες και άλλους τομείς.  Όμως για να υλοποιηθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα επενδύσεις στη χώρα απαιτείται ένα επενδυτικό πλαίσιο που να το χαρακτηρίζει η απλούστευση των διαδικασιών, η ταχύτερη εφαρμογή του  κράτους δικαίου και μία φορολογική και ασφαλιστική σταθερότητα. Οι προϋποθέσεις αλλά και οι ευκαιρίες λοιπόν υπάρχουν. Από εμάς όμως εξαρτάται να προχωρήσουμε στις κατάλληλες τομές που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο κράτος σήμερα και να συνδράμουμε στην ταχύτερη υλοποίηση αυτού του επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

(capital.gr)