Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξω την τεράστια γεωπολιτική του σημασία και δεύτερον θα διασκεδάσω τους ανύπαρκτους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προβάλλουν οι πράσινοι οικολόγοι. Η κοινοπραξία θα ερευνήσει και θα εκμεταλλευτεί 10 κύριους στόχους. Πρόκειται για κοραλλιογενείς ύφαλους που περιέχουν βιογενές φυσικό αέριο, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση με τα κοιτάσματα Ζορ της Αιγύπτου και Καλυψώ της Κύπρου από την ΕΝΙ (εικόνα 1 και 2).
Αυτό αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Δρα Γιάννη Μπασιά στο Petroleum Economist. Ας σημειωθεί ότι λίαν συντόμως θα ακολουθήσει η έρευνα των στόχων Δελφίνι και Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon-Mobil και Qatar Oil Company.
Εικόνα 1. Γεωλογικές ομοιότητες των αποθεμάτων φυσικού αερίου μεταξύ Ονησίφορου και Καλυψώ Κύπρου με τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Πηγή: ΕΔΕΥ).
Αυτοί οι 10 στόχοι, από τους 16 που έχουν εντοπιστεί από την Petroleum Geo-Services (PGS) και επιβεβαιωθεί από την ΕΔΕΥ, έχουν συνολική έκταση 2.000 Km2 (τετραγωνικά χλμ), δηλαδή όση έκταση έχει περίπου ο νομός Χανίων, 2.360 Km2 (εικόνα 3). Αν συγκρίνουμε την έκταση του κοιτάσματος Ζορ με το απόθεμά του, που είναι 100 Κm2 και έχουν 30 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου, τότε τα 2000 Km2 που είναι η έκταση των κοιτασμάτων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα πρέπει να φιλοξενούν 600 τρισ. Μ3 (κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου.
Επένδυση $ 12 δισ. για έσοδα ενός τρισ. ευρώ
Πολύ πιθανόν αυτή η τεράστια ποσότητα να υπάρχει δεδομένου ότι συνηγορούν οι γεωλογικές συνθήκες γένεσης του βιογενούς αερίου κατά τα τέλη του Μειόκαινου, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η κοινοπραξία των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου δεν θα δαπανούσε $ 12 δισ. για έρευνα σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη για να βρει μικρά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Άλλωστε οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΥ κ. Μπασιά ήτοι ότι θα περιμένουμε εκπλήξεις από τα κοιτάσματα που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, συνηγορούν για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Εικόνα 2. Κοίτασμα Ζορ το οποίο είναι γεωλογικά πολύ παρεμφερές με τους στόχους δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, (Μπασιάς συνέντευξη στο Petroleum Economist στις 10 Σεπτεμβρίου 2018).
Το απόθεμα των 600 τρισ Μ3 φυσικού αερίου εκτιμάται σε $ 4.800 δισ., αν θεωρήσουμε μια τιμή της τάξης των $ 8 ανά 1000 κυβικά πόδια, ή σε $ 4.000 δισ. ευρώ, αν δεχθούμε μια ισοτιμία ευρώ/δολάριο 1.00/1.20. Γίνεται κατανοητό ότι με βάση τον νόμο 4001/2011 (νόμος Μανιάτη), σε μια περίοδο 40-50 ετών 800 δισ. ευρώ πηγαίνουν στο Ελληνικό δημόσιο και 200 δισ. ευρώ στις περιφέρειες. Με απλά λόγια η Ελλάδα απαλλάσσεται από το χρέος των περίπου 340 δισ. ευρώ ακόμα και αν τα αποθέματα φυσικού αερίου στους 10 στόχους είναι τα μισά από ότι έχω εκτιμήσει.
Αφήνω κατά μέρος τα έσοδα του δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων που εκτιμώ ότι θα υπερβαίνουν τα 200.000 άτομα για περισσότερα από 50 χρόνια και το ενοίκιο (ROYALTIES) που θα πληρώνουν ετησίως οι εταιρείες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Βεβαίως για να έρθουν τα κοιτάσματα σε στάδιο παραγωγής οι εταιρείες πρέπει να ξοδέψουν συνολικά πάνω από 60 δισ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ ανά απόθεμα της τάξης των 30 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως θα πρέπει να κατασκευαστούν είτε ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου με κατεύθυνση προς την Ευρώπη είτε ένας σταθμός υγροποίησης ή και τα δύο.
Εικόνα 3. Στόχοι τύπου Ζορ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μαζί με τις τοποθεσίες των λασποηφαιστείων που εκλύουν φυσικό αέριο από τα μέσα του Τεταρτογενούς χωρίς να αλλοιωθεί το θαλάσσιο περιβάλλον (Μπασιάς, 10 Σεπτεμβρίου 2018).
Αυτές οι επενδύσεις που θα κάνουν οι πετρελαΪκές θα βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Επιπρόσθετα η Ελλάδα δεν θα γίνει μόνο ενεργειακός κόμβος αλλά και ο βασικός τροφοδότης φυσικού αερίου διότι θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με 100 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως για περισσότερα από 50 χρόνια.
Άρα η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία ExxonMobil,Total και ΕΛΠΕ δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να βγάλει το χρέος της, να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με υψηλές αποδοχές για πάρα πολλά χρόνια και να αποκτήσει τεράστια γεωστρατηγική αξία κάτι που δεν μπορεί να το προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πράσινες διαμαρτυρίες
Ερχόμαστε στο εμπόδιο το οποίο προβάλλουν οι πράσινοι οικολόγοι. Τι θα γίνει αν υπάρξει μια αστοχία κατά την διάρκεια των γεωτρήσεων η των αντλήσεων φυσικού αερίου. Η απάντηση για όσους έχουν ίχνος γνώσεων χημείας είναι ένα βροντερό: Τίποτα, απολύτως. Γιατί; Διότι τα αέρια είναι δυσδιάλυτα στο νερό. Αυτό το μαθαίνουμε στην Γ’ Λυκείου η και στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Γνωρίζουμε ότι τα ψάρια έχουν βράγχια για να διυλίζουν τεράστιες ποσότητες νερού για να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται.
Τα αέρια είναι δυσδιάλυτα στο νερό και γι’ αυτό βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Επίσης σε όλη την υδρόγειο όπου υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές υπάρχουν λασποηφαίστεια στον πυθμένα της θάλασσας που εκλύουν ημερησίως εκατομμύρια τόνους μεθανίου για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχει αλλοιωθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα. Κάτω από την Κρήτη υπάρχουν οκτώ πεδία λασποηφαιστείων.
Το μεγαλύτερο είναι το OLIMPI FIELD με 19 λασποηφαίστεια που εκλύουν φυσικό αέριο για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Πληροφορίες μπορεί να πάρει ο οιοσδήποτε είτε αν μπει στο διαδίκτυο είτε αν ρωτήσει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Και βεβαίως το θαλάσσιο οικοσύστημα δεν έχει πάθει απολύτως τίποτε.
Αυτό μπορεί να το πληροφορηθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι από τον υπουργό κ. Σταθάκη, του οποίου οι οικογενειακές τράτες αλιεύουν στο Λιβυκό Πέλαγος και όχι μόνο, για δεκάδες χρόνια. Επίσης το εξαιρετικό χαβιάρι παράγεται από τον οξύρυγχο της Κασπίας δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν τουλάχιστον 400 ενεργά λασποηφαίστεια που εκλύουν ημερησίως εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου. Προμηθέας Δεσμώτης, θυμίζει τίποτε; Επομένως και μία πιθανή αστοχία σε μια γεώτρηση φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη δεν πρόκειται να επηρεάσει το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Επίθεση στους Ασιάτες
Αν πράγματι οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν να σταματήσουν τις εκλύσεις μεθανίου ας επιτεθούν εναντίον όλων των λαών της Ασίας που τρέφονται με ρύζι. Οι καλλιέργεια του ρυζιού παράγει ετησίως αμύθητες ποσότητες βιογενούς μεθανίου. Και ας επιτεθούν στην κτηνοτροφία, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια, των οποίων τα περιττώματα μετά από βακτηριδιακή ζύμωση εκλύουν ετησίως δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου.
Πρέπει όλοι να σταματήσουμε να τρώμε κρέας. Έχει κανείς ρωτήσει πόσοι τόνοι φυσικού αερίου χάνονται κατά την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό που τροφοδοτεί την Ελλάδα και πόσοι τόνοι μεθανίου χάνονται από τις συνδέσεις του φυσικού αερίου μέσα στις πόλεις της Ελλάδας;
Ναι, μας μάρανε μια πιθανή αστοχία σε μια γεώτρηση εντοπισμού και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και διερωτώμαι αν η καθυστέρηση της υπογραφής ανάληψης της έρευνας υδρογονανθράκων και εκμετάλλευσης τους στο μπλοκ 10, κόλπος της Κυπαρισσίας, έχει σχέση με τις πιθανές εκλύσεις φυσικού αερίου από πιθανές αστοχίες των γεωτρήσεων δεδομένου ότι τα κοιτάσματα στο μπλόκ 10 έχουν μόνο φυσικό αέριο;
Τα ΕΛΠΕ περιμένουν εδώ και 18 μήνες αυτή την αδειοδότηση. Διερωτώμαι τι ρόλο παίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι που υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα και όχι στην Κύπρο, το Ισραήλ η τη Νορβηγία; Η υπογραφή της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία Exxon-Mobil, Total και ΕΛΠΕ και το ελληνικό δημόσιο είναι TO SUCCESS STORY που δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος.
(slpress.gr)