Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου για τα οικονομικά του ενεργειακού τομέα, το 2016 η μέση τιμή της ηλιακής ενέργειας σε 58 χώρες μειώθηκε στα 1,65 εκατομμύρια δολάρια ανά MW, ενώ η μέση τιμή της αιολικής ενέργειας έπεσε στα 1,66 εκατομμύρια δολάρια ανά ΜW. Οι ως άνω υπολογισμοί προέκυψαν από τις μέσες τιμές των διαφόρων μορφών ΑΠΕ σε 58 αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας. Τα αποτελέσματα αποτελούν άλλη μία ένδειξη για το ότι η ηλιακή έχει αναγνωριστεί ως η φθηνότερη πηγή ενέργειας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, καθώς δίνει στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να μεταβούν από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο στις ΑΠΕ.
Επιπλέον, το 2017, η Κίνα επένδυσε 103 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα ηλιακής ενέργειας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επένδυσαν μόλις 44,1 δισεκατομμύρια, η Ιαπωνία 36,2, και το Ηνωμένο Βασίλειο 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, η ηλιακή ενέργεια είναι επωφελής στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ, γενικότερα οι ΑΠΕ εξελίσσονται σταδιακά στην κύρια πηγή ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, στον υπόλοιπο κόσμο, η ηλιακή ενέργεια δεν είναι απαραίτητα η φθηνότερη μορφή ΑΠΕ, καθώς το κόστος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συσσώρευση ηλιακής ακτινοβολίας, οι υπάρχουσες ενεργειακές συμφωνίες και οι κρατικές επιδοτήσεις.
Ελπίδα της βιομηχανίας είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους της ηλιακής και συνολικά των μορφών ΑΠΕ, ώστε να υποσκελίσουν τα ορυκτά καύσιμα συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην μειωμένη τιμολόγηση, την πιο αποτελεσματική τεχνολογία και τις θετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.