Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος στη ΒΡ, με τα σχέδια του Διοικητικού Συμβουλίου να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση πανταχόθεν. Μετά την πολυσυζητημένη κυβίστηση για τις πράσινες επενδύσεις και το φημολογούμενο bullying από το επενδυτικό fund Elliott Management, η ηγεσία της βρετανικής εταιρείας αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: τις τιμές του πετρελαίου

Η νέα καθίζηση των τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλον τον κλάδο, με ορισμένους μικρότερους παραγωγούς να ετοιμάζονται ακόμη και για χρεωκοπίες. Αναπόφευκτα, οι μεγάλες πετρελαϊκές δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν, έχοντας ήδη σηκώσει το βάρος της περσινής στασιμότητας που τις ανάγκασε να δανειστούν ώστε να μην μειώσουν τη διανομή μερισμάτων ή τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Ωστόσο, η σημερινή κρίση απειλεί σοβαρά τον πιο “αδύναμο κρίκο” της αγοράς, την ΒΡ.

Η ΒΡ ήδη αντιμετώπιζε αυξημένα προβλήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της καθώς η— όπως αποδείχθηκε— αποτυχημένη στρατηγική της για την πράσινη μετάβαση λειτούργησε ως βαρίδι τους προηγούμενους μήνες. Η απόφαση ακύρωσης των εκκρεμών επενδύσεων ΑΠΕ και η αποεπένδυση από συγκεκριμένες θυγατρικές όπως η Castrol και η Lightsource, κατέδειξε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη δυσχερή θέση του πετρελαϊκού κολοσσού. Και παρά τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις για ενίσχυση των επενδύσεων στους υδρογονάνθρακες, οι οποίες έχουν συνοδευτεί από μία σειρά νέων συμφωνιών, η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου υπονομεύει τα νέα σχέδια του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η μείωση της τιμής του αργού κατά 1 δολάριο/βαρέλι ισούται με απώλειες 340 εκατομμυρίων δολαρίων σε ακαθάριστα κέρδη. Με την ΒΡ να έχει βασίσει τη στρατηγική της σε τιμές που αγγίζουν τα 70 δολάρια/βαρέλι, η τρέχουσα πτώση στα 65 δολάρια δημιουργεί ανησυχίες για τη φερεγγυότητα των σχεδίων της εταιρείας. Σε μία τέτοια περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα έπρεπε είτε να πουλήσει περισσότερα assets από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που στόχευε ή να διακόψει ορισμένες επενδύσεις σε έρευνες ορυκτών καυσίμων που είχαν πρόσφατα εξασφαλιστεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Castrol έχει απωλέσει μεγάλο κομμάτι της αξίας της λόγω της κρίσης στα πετρελαιοειδή, από τα 10 δισεκατομμύρια που εκτιμούσε η ΒΡ, στα 6-7 δισεκατομμύρια σήμερα.

 

Τα ποσοστά χρέους των μεγάλων πετρελαϊκών. Πηγή: Bloomberg.

 

Παράλληλα, η ΒΡ έχει το μεγαλύτερο χρέος συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι είχαν φροντίσει να αποπληρώσουν μεγάλα ποσά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο βρετανικός κολοσσός βρίσκεται δύο χρόνια πίσω από τις άλλες μεγάλες πετρελαϊκές, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στην αγορά. Με τους μεγαλομετόχους να πιέζουν για αλλαγές, οι ανακατατάξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο θεωρούνται δεδομένες, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί μειώσεις σε χιλιάδες θέσεις προσωπικού παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr