Ο Σεπτέμβριος του 2018 ήταν ο πέμπτος πιο θερμός στα χρονικά και το 2018 αναμένεται να είναι το τέταρτο θερμότερο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της NASA

Ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA, υποστηρίζει πως το 2018 είναι, επίσης, πιθανό να αποτελέσει το τέταρτο διαδοχικό έτος με μέση θερμοκρασία ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο που ήταν διαμορφωμένη τον 19ο αιώνα. Πρόσφατη έκθεση για το κλίμα που εκπόνησαν τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιεί για ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη, οι ανατολικές ΗΠΑ, η ρωσική Αρκτική και η Αλάσκα ήταν πολύ πιο θερμές από το μέσο όρο. Η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Αυστραλία ήταν επίσης θερμότερες από τον μέσο όρο. Τα μοναδικά σημεία της Γης που ήταν πιο ψυχρά στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ήταν στο βορειοδυτικό Καναδά, σε τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού κοντά στη Γροιλανδία και στη βορειοανατολική Ανταρκτική.

Με βάση στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, τα πέντε θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί, στο σύνολό τους από το 2010 και εντεύθεν και τα δέκα θερμότερα χρόνια στα χρονικά, έχουν καταγραφεί από το 1998.

Με το φαινόμενο Ελ Νίνιο να εξελίσσεται στις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι πιθανό, το 2019, να είναι πιο θερμό από το 2018, καθώς ανάλογα φαινόμενα τείνουν να μεταφέρουν περισσότερη θερμότητα από τους ωκεανούς στην ατμόσφαιρα.