Στη σημερινή τελετή εγκαινίων του διυλιστηρίου STAR της αζέρικης SOCAR στη Σμύρνη είναι στραμμένη η προσοχή τόσο των ενεργειακών παραγόντων, όσο και των ΜΜΕ της Τουρκίας. Οι εγκαταστάσεις θα εγκαινιαστούν από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Το διυλιστήριο χρειάστηκε επτά χρόνια για να κατασκευάσει και αναμένεται να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια.

Το διυλιστήριο, προϋπολογισμού 6,3 δισ. δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της Τουρκίας και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Το διυλιστήριο κατασκευάστηκε από την SOCAR, η οποία ξεκίνησε να επενδύει στην Τουρκία μετά την εξαγορά της κορυφαίας τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας Petkim το 2008 έναντι 2 δισ. δολαρίων. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2011.

Το διυλιστήριο STAR άρχισε να λειτουργεί τις πρώτες μονάδες του στις αρχές Αυγούστου, οπότε και έφθασε στις εγκαταστάσεις το Absheron, το πρώτο φορτηγό πλοίο που μετέφερε στις εγκαταστάσεις 80.000 τόνους αργού από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SOCAR για την Τουρκία, Zaur Gahramanov, επιβεβαίωσε τότε την άφιξη του πρώτου φορτίου και ανέφερε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Το διυλιστήριο αναμένεται να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας κατά 1,5 δισ. δολάρια. Φαίνεται, επίσης, ότι θα εξαλείψει πλήρως την ανάγκη της Τουρκίας να εισαγάγει καύσιμα για κινητήρες jet, τα οποία θα αντιστοιχούν στο 7-8% της συνολικής παραγωγής του STAR. Παράλληλα, το διυλιστήριο αναμένεται επίσης να μειώσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG) της χώρας από 79% σε 70%.

Με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 10 εκατ. τόνων αργού, το διυλιστήριο θα παράγει επίσης 1,6 εκατ. τόνους νάφθας και 1,6 εκατ. τόνους καυσίμων jet σε ετήσια βάση. Τέλος, οι περίπου 4,5 εκατ. τόνοι πετρελαίου ντίζελ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο που χρειάζεται το διυλιστήριο της Petkim θα παράγονται επίσης στο STAR.