ΙΕΝΕ Workshop για Υδρογονάνθρακες: Μονόδρομος για την Αξιοποίηση των Κοιτασμάτων στην ΝΑ. Ευρώπη η Συνεργασία των Χωρών της Περιοχής

ΙΕΝΕ Workshop για Υδρογονάνθρακες: Μονόδρομος για την  Αξιοποίηση των Κοιτασμάτων στην ΝΑ. Ευρώπη η Συνεργασία των Χωρών της Περιοχής
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 30 Οκτωβρίου 2018 - 15:39

Με την έντονη συμμετοχή ειδημόνων και έμπειρων στελεχών διεθνών εταιρειών, με ενεργό παρουσία στον τομέα του upstream της ΝΑ Ευρώπης, άρχισε τις εργασίες του το 3ο Workshop για την Έρευνα και την Παραγωγή Υδρογονανθράκων (3rd SE Europe Hydrocarbons Upstream Workshop)

Η εκδήλωση που διοργανώνεται, για τρίτη φορά από το 2012, από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ) σήμερα, Τρίτη, 30 Οκτωβρίου και αύριο Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, στο Royal Olympic Hotel στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην παρουσίαση των πρόσφατων ερευνητικών εργασιών, καθώς και στην αξιολόγηση του υδρογονανθρακικού δυναμικού στην Αν. Μεσόγειο, την Αδριατική και την Μαύρη Θάλασσα.

Η εναρκτήρια συνεδρία του Workshop ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε στους συμμετέχοντες, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, ο οποίος προέβη σε εισαγωγικά σχόλια, αναφερόμενος στις προοπτικές που διανοίγονται για το υδρογονανθρακικό δυναμικό της περιοχής.

Ο κ. Σταμπολής τόνισε πως το Workshop αναδεικνύει τις πολύ σημαντικές δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής, αλλά επισήμανε πως για μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, επιβάλλεται η συνεργασία σε στρατηγικό επίπεδο, των χωρών της περιοχής.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δρ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Ο δρ. Μπασιάς ανέδειξε τη σημασία που αποκτά η έρευνα υδρογονανθράκων σε βαθιά και υπερβαθιά θαλάσσια ύδατα, τονίζοντας πως ο τομέας προσανατολίζεται αποκλειστικά σε αυτού του είδους της έρευνα, για την προσεχή πενταετία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία, είπε, μπορούν να στείλουν τα γεωτρύπανα του εγγύς μέλλοντος σε ολοένα μεγαλύτερα βάθη.

Τις εργασίες της πρώτης συνεδρίας ολοκλήρωσε με την παρουσίασή της, η κα. Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ.

Η κα. Φωκιανού αναφέρθηκε στις εξελίξεις που καταγράφονται στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και συνέδεσε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με την αλματώδη ζήτηση ενέργειας. Το μέλος του ΔΣ του ΙΕΝΕ, τόνισε, ακόμη, τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται, τα τελευταία χρόνια, στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από βαθιά νερά και ανέδειξε τις επιτυχίες που κατέγραψε ο τομέας  στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Το Workshop συνεχίζεται με τις παρουσιάσεις της δεύτερης συνεδρίας.