Μιλώντας στο πλαίσιο του Workshop, ο δρ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), τόνισε πως η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έχει περάσει, ήδη, στην επόμενη φάση σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις διεργασίες για τη δυνατότητα έρευνας σε μεγάλα βάθη να προχωρούν, γεγονός που θα διευκολύνει τους πετρελαϊκούς ομίλους και θα διανοίξει νέους ορίζοντες ανάπτυξης για τον τομέα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ ανακοίνωσε πως η Εταιρεία έχει ετοιμάσει πέντε νέα projects, που αφορούν σε ισάριθμα θαλάσσια οικόπεδα και με τα δεδομένα που διαθέτει, θα επιδιώξει να προσελκύσει την πετρελαϊκή βιομηχανία.
Πρόκειται, είπε, για περιοχές συνολικής έκτασης 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο θαλάσσιο τμήμα ανάμεσα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και δυτικά των Χανίων, καθώς και νότια της Κρήτης. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται στο Ιόνιο. Το πρώτο βρίσκεται κάτω από το block 2 των Total-ΕΛ.ΠΕ – Edison και δυτικά του block «Ιόνιο», για το οποίο έχουν αναδειχθεί ως επιλεγέντες αιτούντες οι «Repsol – ΕΛ.ΠΕ». Το δεύτερο οικόπεδο βρίσκεται κάτω από το πρώτο και δυτικά της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και του block 10 των ΕΛ.ΠΕ, στον Κυπαρισσαϊκό Κόλπο.
Το τρίτο Οικόπεδο ξεκινά από τη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης και τον Μεσσηνιακό Κόλπο και εκτείνεται δυτικά των Χανίων, γειτνιάζοντας με το βόρειο τμήμα των παραχωρήσεων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», που ανήκουν στις «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ».
Τα άλλα δύο οικόπεδα βρίσκονται νότια της Κρήτης -κάτω από την Γαύδο και κάτω από το Λασίθι. Όπως ανέφερε ο κ. Μπασιάς, η ΕΔΕΥ θα προβεί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων και των γεωλογικών μελετών και εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, είναι πολύ πιθανόν πετρελαϊκές επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, πυροδοτώντας τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών, ανάλογων με εκείνους που πρκκηρύχτηκαν για τις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης και του «Ιονίου».
Ο πρόεδρος και CEO της ΕΔΕΥ, τόνισε κατά την παρουσίασή του, πως τα τελευταία χρόνια, οι κορυφαίες εταιρείες στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε πολύ βαθιά νερά, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν τα κρυμμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται πάνω από στρώματα αλατιού, αλλά και κάτω απο αυτά, σε ακόμη μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη.
“To πολλά υποσχόμενο μέλλον για υπεράκτιες έρευνες υδρογονανθράκων στην Δυτική και την Νότια Ελλάδα, καθώς και ο αγωγός East-Med, που συνιστά το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης, αποτελούν τμήμα των ραγδαίων εξελίξεων που καταγράφονται στην Ελλάδα και εντάσσονται στο πλαίσιο ενός πολύ σημαντικού γεωστρατηγικού σχεδίου, ιδίως μετά την ανακάλυψη των μεγάλων υποθαλάσσιων πεδίων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, μαζί με τον αγωγό ΤΑΡ που πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κασπίας στην ευρωπαϊκή αγορά", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασιάς.
Στα βαθιά νερά της Ελλάδας όπως είναι η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πιθανοί στόχοι να βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα κάτω από τουλάχιστον 1.500 μέτρα νερό, με το μέσο όρο βάθους, σε αυτές τις περιοχές, να υπερβαίνει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις, να αγγίζει τα 3.500 μέτρα, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ανέφερε παραδείγματα εταιρειών που συγκροτούν κοινοπραξίες για να αντισταθμίσουν το ρίσκο της έρευνας και της εκμετάλλευσης σε βαθιά νερά, ιδίως στον κόλπο του Μεξικού, αλλά στην ευρύτερη ζώνη της Λατινικής Αμερικής, την Αφρική στην Ρουμανία –κοίτασμα Neptune- εκτός, ασφαλώς, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, όπου οι Total και Exxonmobil έχουν εκφράσει, ήδη, ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών.
Σημείωσε, επίσης, πως η Total κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ βάθους ύδατος για μια εξερευνητική γεώτρηση στην Ουρουγουάη, το 2016, όταν έφθασε στα 3.404 μέτρα, ενώ υπενθύμισε πως το πρόγραμμα Stone της αγγλοολλανδικής Shell, στον κόλπο του Μεξικού κατέχει σήμερα το ρεκόρ για παραγωγική ανάπτυξη κοιτάσματος, σε βάθη που φθάνουν τα 2.900 μέτρα νερού.
Η βιομηχανία θεωρεί, εν γένει, ότι μπορεί να βρει εμπορεύσιμους όγκους φυσικού αερίου σε αυτά τα βάθη και να τους αντλήσει με κέρδος, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ανακάλυψης πετρελαίου σε πετρώματα κάτω από νερά με βάθος μεγαλύτερο από 3.000 μέτρα, όταν στο παρελθόν αναμέναμε να εντοπίσουμε μόνο φυσικό αέριο, ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Μπασιάς τόνισε πως μόνο λίγα γεωτρητικά σκάφη θα μπορούσαν, θεωρητικά, να τρυπήσουν πετρώματα κάτω από τα 4.000 μέτρα νερό, αν και επισήμανε ότι κανένα τέτοιο πλοίο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το 2021 ή το 2025, καθώς δεν υπάρχουν, σήμερα, οι απαραίτητες πιστοποιήσεις σκαφών με τεχνικές προδιαγραφές για τόσο μεγάλα βάθη.
Η υπεράκτια ασφάλεια των εγκαταστάσεων γεώτρησης ή παραγωγής απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και η ΕΔΕΥ, είναι και γνώστης αυτής της κατάστασης και ρυθμιστής, συνέχισε ο κ. Μπασιάς και κατέληξε: «Η ΕΔΕΥ εργάζεται με στόχο να οργανώσει την τεχνική και οικονομική διάρθρωσή της κατά τρόπο ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις προτεραιότητές της, όπως είναι η αποτελεσματική διαχείριση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις συμβάσεις με τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και οι διαπραγματεύσεις των όρων για την ανάθεση νέων συμβάσεων παραχώρησης, για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους.»
Από την πλευρά του, ο γεωλόγος Γιώργος Παναγόπουλος της Energean Oil & Gas, μιλώντας για τις προοπτικές εξόρυξης πετρελαίου από το Κατάκωλο, δήλωσε, στο energia.gr, ότι η εκμετάλλευση του, υπολογιζομένου σε δέκα εκατ. βαρέλια, κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην περιοχή είναι πλέον εφικτή, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας. Το πετρέλαιο που κρύβεται στην υποθαλάσσια περιοχή, ανοικτά του επινείου του Πύργου και το οποίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις θείου, θα μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της Energean στην Καβάλα, όπου και θα αποθειώνεται.