Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εξεταστεί ποιο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο μέχρι να φτάσει η χώρα να καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυμένο κεφάλαιο, υπάρχουν έτοιμες μονάδες οι οποίες εάν αντικατασταθούν από υποδομές φυσικού αερίου θα πρέπει να αποσυρθούν και να γίνουν νέες επενδύσεις, που ίσως δεν χρειάζονται», επεσήμανε. Ο νέος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός για το 2030 προβλέπει 9,3 τεραβατώρες παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και 2,7 γιγαβατώρες εγκαταστημένης ισχύος, που αντιστοιχούν σε μόλις 3.800 ώρες λειτουργίας για τις λιγνιτικές μονάδες, και αυτό όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ «συνεπάγεται την αντιοικονομική τους λειτουργία και άλλα προβλήματα από τις πολλαπλές εκκινήσεις και παύσεις των εργοστασίων».
Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στις δρομολογημένες επενδύσεις της ΔΕΗ που είναι 1,5 δισεκ. ευρώ για την ανέγερση της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V», ενώ σε περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις θα δαπανηθούν 90 εκατ. ευρώ για τη μονάδα «Αγίου Δημητρίου V», πάνω 100 εκατ. ευρώ για τις δύο μονάδες Αγίου Δημητρίου ΙΙΙ και ΙV και περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για τα ορυχεία.
«Είναι επενδύσεις προγραμματισμένες και αναγκαίες. Και θέτω το ερώτημα: Πότε θα αποσβεστούν; Τι σήμα δίνουμε για την αποεπένδυση της ΔΕΗ; Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει επωφελούμενη η χώρα από το θετικό κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ, να επιδιώξουμε και να μεριμνήσουμε για τον χρόνο ζωής των υφιστάμενων μονάδων. Είναι δυνατόν να έχουμε θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στους μηχανισμούς διαθεσιμότητας ισχύος», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτάκης, συμπληρώνοντας ότι από συζητήσεις με αξιωματούχους της DG Εnergy έχει διαπιστωθεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη ειδικής μεταχείρισης για την Ελλάδα και εξαίρεσή της όσον αφορά στους Μηχανισμούς Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Πάντως, όπως ανέφερε, αν οι στόχοι του ενεργειακού σχεδιασμού παραμείνουν όπως είναι σήμερα στο κείμενο της διαβούλευσης, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να επανεξετάσει ορισμένες πλευρές του αναπτυξιακού της προγράμματος.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Protergia (του ομίλου Μυτιληναίος) κ. Ντίνος Μπενρουμπή, αναφερόμενος στον νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, σχολίασε ως θετική την πρόβλεψη για περισσότερες ΑΠΕ έως το 2030. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, εκτός από τις λιγνιτικές μονάδες των οποίων η ζωή τελειώνει, όλες οι υπόλοιπες παραμένουν σε λειτουργία, μαζί με τη νέα Πτολεμαΐδα V, ενώ αντίθετα δεν προβλέπονται επιπλέον μονάδες φυσικού αερίου, από αυτές που ήδη υπάρχουν σήμερα. Η Μυτιληναίος προγραμματίζει έως το 2021 να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή της νέας υπερσύγχρονης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου 665 MW στη Βοιωτία. Ο συνδυασμός φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ, όπως προβλέπεται στον προτεινόμενο ενεργειακό σχεδιασμό για την επόμενη 12ετία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπενρουμπή, είναι αμφίβολο εάν θα προσφέρει την απαιτούμενη ενεργειακή ασφάλεια από πλευράς ευέλικτης ισχύος.