Νέο Πλαίσιο Αγοράς για ΑΠΕ και PPA’s Προτείνει η ΕΒΙΚΕΝ Βάσει Μελέτης της Compass Lexicon

Νέο Πλαίσιο Αγοράς για ΑΠΕ και PPA’s Προτείνει η ΕΒΙΚΕΝ Βάσει Μελέτης της Compass Lexicon
Του Κ.Ν.Σταμπολή
Δευ, 28 Απριλίου 2025 - 10:50

Παρά το γεγονός ότι από τις αρχές τους έτους οι τιμές στην καθημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο ΕΧΕ δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης με εκτιμήσεις για την μέση τιμή στα € 95/MWh για τον Απρίλιο, δηλ. 38% χαμηλότερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο (εδώ), έχοντας επιστρέψει σε διψήφια νούμερα, αυτές εξακολουθούν να κινούνται σε διπλάσια και τριπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με την προ-κρίσης περίοδο (βλέπε γράφημα). Σε αντίθεση με τους οικιακούς καταναλωτές όπου η κυβέρνηση έχει μοιράσει απλόχερα κάθε είδους επιδοτήσεις, φοβούμενη ανεξέλεγκτη άνοδο του 

πληθωρισμού και κοινωνική αναταραχή, έχει αφήσει τελείως απροστάτευτη την βιομηχανία και παράλληλα την έχει φορτώσει με κάθε είδους χρεώσεις με τις τιμές βιομηχανικού ρεύματος να είναι σήμερα από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, υποσκάπτοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της. Κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων στην βιομηχανία που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Με στόχο να εισηγηθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην εγχώρια αγορά επόμενης ημέρας (όχι εξισορρόπησης), πέραν αυτών που έχει ήδη κατά καιρούς προτείνει, η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, ανέθεσε στην γνωστή εταιρεία Συμβούλων Compass Lexicon, την εκπόνηση ειδικής μελέτης. Στόχος της εν λόγω μελέτης η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων προς την πολιτεία , με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την διαμόρφωση ανταγωνιστικού κόστους για την βιομηχανία.

Στην αρχή η μελέτη της Compass Lexicon κάνει αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά να μειωθούν στο επίπεδο μια ευνοούμενης ευρωπαϊκής αγοράς. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αλλαγή από το gross pool στο net pool, δηλαδή να μην περνάει υποχρεωτικά το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας μέσα από το χρηματιστήριο (ΕΧΕ), παράλληλα με την ανάγκη ανάπτυξης πηγών non fossil μέσω κοινοποίησης ενός ειδικού μηχανισμού που πρωτεροποιεί τις πηγές non fossil (δηλ. fossil flexibility demand response and non fossil storage)

Ή μελέτη επικεντρώνεται σε συμπληρωματικά ,στρατηγικά που αποσκοπούν σε ανταγωνιστικό κόστος για τις βιομηχανίες μέσω σύναψης PPA αλλά και μέσω ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά forward. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ρυθμιστικό πλαίσιο και εκείνο που καθορίζεται από τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες (CISAF), και αυτό του Green Industrial Deal (βλέπε affordable energy) και φυσικά την μελέτη και τις προτάσεις Draghi. Όπως ξεκάθαρα εισηγείται η μελέτη της Compass Lexicon, «το φθηνό κόστος των ΑΠΕ πρέπει να περάσει στους καταναλωτές, και άρα δεν πρέπει να περνάει μέσα από την αγορά»

Η κεντρική ιδέα είναι η θέσπιση ενός κρατικού φορέα (λ.χ. Low Carbon Contracting Entity) στις βάσεις που λειτουργούν σήμερα ο Ιταλικός ΔΑΠΕΕΠ GSE ή ο Βελγικός BEWATT, που από την μια θα συνάπτει cdfs με παραγωγούς ΑΠΕ, υβριδικές ΑΠΕ με μπαταρίες, και από την άλλη να συνάπτει PPA με βιομηχανίες εξετάζοντας διάφορα σχήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ξεχωρίζει μια τρίτη εναλλακτική λύση, βάσει του Ιταλικού μοντέλου, του Energy Release 2.0, βάσει του οποίου για τρία έτη ο GSE διαθέτει 24 TWh πράσινη ενέργεια, στις ενεργοβόρες βιομηχανίες (που αντιστοιχεί περίπου στο 25% της κατανάλωσης τους) με τιμή στα € 65 /MWh με αναφορά στην μέση τιμή της αγοράς. Ως αντάλλαγμα οι βιομηχανίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κατασκευάσουν μονάδες ΑΠΕ διπλάσιας δυναμικότητας και να επιστρέψουν την ίδια ποσότητα στο GSE τα επόμενα 21 έτη στην ίδια τιμή.

Με τον ανωτέρω τρόπο μειώνεται η έκθεση του νέου φορέα (πχ. ΔΑΠΠΕΠ) στη μεταβλητότητα των τιμών της αγοράς αφού μεταφέρει μέρος του ρίσκου στις βιομηχανίες. Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται επίσης η εναλλακτική, ο εν λόγω φορέας να διαθέτει και προϊόντα αποθήκευσης (time shifting)

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ και λαμβάνοντας σοβαρά υπό όψη τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της μελέτης της Compass Lexicon, το Ιταλικό μοντέλο είναι η ενδεδειγμένη λύση για τις ελληνικές βιομηχανίες όπως ήδη εφαρμόζεται σε Γαλλία  και Βέλγιο ενώ ήδη σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στη Βουλγαρία και στη Γερμανία. Ακόμα η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει το γεγονός ότι την στιγμή που η Ελληνική αγορά δεν θυμίζει ευνοούμενη αγορά, «οι ελληνικές βιομηχανίες δεν πρόκειται να επιβιώσουν εφόσον δεν ληφθούν εγκαίρως ρυθμιστικά μέτρα για να λειτουργήσει σωστά χωρίς φαινόμενα χειραγώγησης τιμών».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr