και ότι η μηχανοργάνωση θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία ενός κράτους. Δεν έζησε για να το δει, καθώς έφυγε από τη ζωή το 1992 σε ηλικία 72 ετών, αλλά λίγο-πολύ το είχε προβλέψει σωστά το 2019. «Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κοινωνιών θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση των υπολογιστών. Οι κυβερνήσεις τότε θα επιδιώκουν την μηχανοργάνωση όπως επιδιώκουν τώρα τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Εκείνα τα κράτη που θα μείνουν πίσω στην κούρσα της πληροφορικής θα υποφέρουν», είχε πει ο συγγραφέας στην εφημερίδα Toronto Star, που του είχε ζητήσει να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς θα είναι ο κόσμος το 2019», δηλαδή 35 χρόνια αργότερα.
Οι προβλέψεις του δημοσιεύθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 1983, 35 χρόνια μετά την έκδοση του επικού «1984» του Τζορτζ Οργουελ. «Κάποιος που το 1983, πίστευε ότι οι υπολογιστές θα κυριαρχήσουν στον κόσμο, έβλεπε πολύ μακριά», παρατηρεί στο BBC ο Κέιλουμ Τσέις, συγγραφέας με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη. «Οι περισσότεροι διευθυντές δεν χρησιμοποιούσαν υπολογιστές τη δεκαετία του ’80. Είχαν μόνο κάποιες από τις γραμματείς τους που τύπωναν την αλληλογραφία τους. Υπήρχε ήδη το Ιντερνετ αλλά όχι στη μορφή που χρησιμοποιούμε σήμερα και ελάχιστοι το γνώριζαν», προσθέτει ο Τσέις. Ο Ασίμοφ προέβλεψε επίσης, πως, το 2019, η ρομποτική θα άλλαζε τον τρόπο που δουλεύουμε και η αυτοματοποίηση θα εξαφάνιζε πολλές θέσεις υπαλλήλων και εργατών σε εργοστάσια. Ως αποτέλεσμα, τα επαγγέλματα θα άλλαζαν και θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας, διαφορετικές από αυτές που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Πολύς κόσμος θα ζούσε πιο εύκολα, θα είχε περισσότερο χρόνο διακοπών, και θα είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με τα χόμπι του.
«Θα υπάρχει η ευκαιρία για κάθε άνθρωπο, να μάθει ό,τι θέλει να μάθει στον δικό του χρόνο, με τη δική του ταχύτητα και με τον δικό του τρόπο. Οι υπολογιστές και τα ρομπότ θα κάνουν όλη τη “χαμαλοδουλειά” το 2019, οι κοινωνίες θα μπουν στον αυτόματο πιλότο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν μια ζωή πλούσια σε διακοπές αλλά και επιστημονική έρευνα, λογοτεχνία, τέχνες και συναρπαστικά χόμπι όλων των ειδών», έγραφε ο Ασίμοφ. Βέβαια, δεν βγήκαν όλες οι προβλέψεις του αληθινές. Στην εκπαίδευση, ο συγγραφέας πίστευε ότι τα παιδιά δεν θα χρειάζονταν πια τους δασκάλους, αλλά θα τα μάθαιναν όλα από τους υπολογιστές στο σπίτι τους. Ο Τσέις προβλέπει ότι αυτό θα χρειαστεί άλλα 30 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα. Επίσης, ο Ασίμοφ έπεσε έξω στις προβλέψεις του για το Διάστημα. Ελεγε ότι μέχρι το 2019, οι άνθρωποι θα είχαν μεταλλεία εξόρυξης, εργοστάσια και σταθμό ηλιακής ενέργειας στο φεγγάρι και θα είχαν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή διαστημικής αποικίας. «Ο λόγος που δεν έχουν γίνει αυτά είναι πολιτικός και δεν οφείλεται σε τεχνολογική ανεπάρκεια», θεωρεί ο Τσέις. «Η κούρσα του διαστήματος σταμάτησε απότομα όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση. Ετσι, οι ΗΠΑ δεν χρειαζόταν πια να είναι συνέχεια ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους της για πολιτικούς και λόγους γοήτρου. Ηταν πια αδύνατο να πάρουν έγκριση από το Κονγκρέσο για τα πολυδάπανα διαστημικά προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια, η NASA έχει καταφέρει πάλι να αυξήσει τον προϋπολογισμό της, ενώ το 2017, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη και την κατασκευή μόνιμων υποδομών για έρευνες και ανακαλύψεις.
(Πηγή: Protagon.gr)