Ανοιχτή Στροφή στην Ηλεκτροκίνηση με Επενδύσεις 300 δισ. στην Κίνα

Ανοιχτή Στροφή στην Ηλεκτροκίνηση με Επενδύσεις 300 δισ. στην Κίνα
energia.gr
Πεμ, 10 Ιανουαρίου 2019 - 17:57

Με στροφή στην ηλεκτροκίνηση επιχειρούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και συνθήκες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά, που ασκούν σφοδρές πιέσεις σε αυτές. Μία γεύση των προκλήσεων έδωσε, σήμερα, η Ford, η οποία ανακοίνωσε ότι καταργεί χιλιάδες 

θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, αλλά και η Jaguar Land Rover, που επιβεβαίωσε σχέδιο για ανάλογες, δραστικές περικοπές, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν να δαπανήσουν, στην προσεχή πενταετία- δεκαετία, περισσότερα από 300 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων. Σχεδόν το ήμισυ των κεφαλαίων αυτών θα κατευθυνθούν στην Κίνα, γεγονός που αποκαλύπτει ότι θα επιταχύνουν το βηματισμό τους στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και ότι εξακολουθούν να πιστεύουν στις προοπτικές της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτου, στην οποία οι πωλήσεις κατέγραψαν, πέρυσι, μείωση για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Τον δρόμο δείχνει η Volkswagen, της οποίας η στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας έχει εν πολλοίς να κάνει και με την απόφαση της Γερμανίας να αυστηροποιήσει δραστικά το πλαίσιο για τις εκπομπές ρύπων, στον απόηχο του πολύκροτου σκανδάλου dieselgate. 

Σε επίπεδο χωρών τώρα, αν και η Κίνα μοχθούσε, επί δεκαετίες, να προλάβει τις εξελίξεις και να αντισταθμίσει την πρωτοπορία Γερμανών, Ιαπώνων και Αμερικανών, εμφανίζεται, σήμερα, αποφασισμένη να ηγηθεί της κούρσας για την ηλεκτροκίνηση, πράγμα που αναγνωρίζουν και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Το μέλλον της Volkswagen θα κριθεί στην κινεζική αγορά», είπε, προ ημερών, σε δημοσιογράφους, ο Χέρμπερτ Ντις, διευθύνων σύμβουλος της VW, η οποία έχει συμπήξει κοινοπραξίες με τις δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας, τις SAIC και FAW Car. «Αυτό που βρίσκουμε στην Κίνα είναι ένα πραγματικά σωστό περιβάλλον για την ανάπτυξη των αυτοκινήτων νέας γενιάς. Βρίσκουμε τα σωστά προσόντα, που εν μέρει μόνο, έχουμε στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του πλανήτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.