Συμφωνία Endesa και Saba για Σταθμούς Φόρτισης Η/Ο στην Ισπανία

Συμφωνία Endesa και Saba για Σταθμούς Φόρτισης Η/Ο στην Ισπανία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 23 Ιανουαρίου 2019 - 18:57

Η Endesa X, η νέα επιχειρηματική οντότητα του ομίλου Endesa, που προσφέρει νέες υπηρεσίες και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις στο χώρο της ενέργειας, υπέγραψε συμφωνία, με τους κορυφαίους φορείς εκμετάλλευσης χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, Saba 

και Saba Barcelona Bamsa, με σκοπό να αναπτύξουν μέχρι και 400 σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρο το δίκτυο στάθμευσης οχημάτων, στην Ισπανία. Όπως προβλέπει η συμφωνία, η Endesa θα είναι υπεύθυνη για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, στα δίκτυα αυτοκινήτων Saba και Bamsa, μια εισηγμένη εταιρεία, της οποίας το 60% ανήκει στην Saba και το 40% στο Δήμο Βαρκελώνης. Η Saba και η Bamsa θα διαχειριστούν την ανάπτυξη και την επένδυση αυτού του δικτύου φόρτισης που θα λειτουργεί η Endesa.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, 144 σταθμοί φόρτισης αναπτύχθηκαν, αρχικά, σε 36 χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, εκ των οποίων, 18 στο δίκτυο της Saba και 18 στο δίκτυο της Bamsa,  που λειτουργούν, ήδη, σε 14 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Λα Κορούνια, το Αλικάντε, η Μαρμπέλα και η Παμπλόνα.

Οι σταθμοί φόρτισης χρησιμοποιούν τεχνολογία ημι-ταχεία τεχνολογία,  στα 22 κιλοβάτ, που λειτουργούν με universal ρευματοδότη, κατάλληλο για αυτό το είδος φόρτισης. Η τεχνολογία θα επιτρέψει στους χρήστες να φορτίζουν το 80% της ηλεκτρικής μπαταρίας του αυτοκινήτου τους, σε περίπου μία ώρα και οι σταθμοί θα είναι ανοιχτοί σε κάθε πελάτη, είτε βραχείας διαμονής, είτε συνδρομητές, οι οποίοι σταθμεύουν στα πάρκα αυτοκινήτων των Saba και Bamsa.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Endesa, οι υποδομές που θα αναπτυχθούν, συνδέονται με την ψηφιακή πλατφόρμα της, που θα επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα και τον τηλεχειρισμό των σημείων φόρτισης. «Χάρη στην εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας ecaR, που είναι διαθέσιμη στα iOS και Android, οι χρήστες θα μπορούν να βρίσκουν σταθμούς φόρτισης, να γνωρίζουν την κατάστασή τους και να πληρώνουν με την πιστωτική τους κάρτα, χωρίς να χρειάζεται να είναι πελάτες της Endesa», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Η συμφωνία εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης Υποδομών Δημόσιας Πρόσβασης για τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα, που παρουσίασε η Endesa στα μέσα Νοεμβρίου του 2018, που επιδιώκει την εγκατάσταση 108.000 δημόσιων και ιδιωτικών σταθμών φόρτισης, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των οποίων, περισσότερα από 8.500 σημεία θα είναι δημόσια.