Εντυπωσιακή Κερδοφορία της ΒΡ το 2018 - Υψηλή Παραγωγή, Νέα Επικερδή Deals

Εντυπωσιακή Κερδοφορία της ΒΡ το 2018 - Υψηλή Παραγωγή, Νέα Επικερδή Deals
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 5 Φεβρουαρίου 2019 - 19:30

Διπλασιάστηκαν τα κέρδη της BP το προηγούμενο έτος, χάρη στην έντονη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της, μετά και την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου σχιστολιθικών πετρωμάτων στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού, συνολικά για το προηγούμενο έτος, ανήλθαν στα 12,7 δισ. δολάρια,

έναντι 6,17 δισ. δολαρίων το 2017, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν κέρδη ύψους 11,88 δισ. δολαρίων. Στο δ' τρίμηνο του προηγουμένου έτους, τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 3,5 δισ. δολάρια, από 2,11 δισ. δολάρια την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2017.

Οι συνολικές αποεπενδύσεις και άλλα έσοδα το 2018, ανήλθαν σε 3,5 δισ. δολάρια. Η BP σκοπεύει να ολοκληρώσει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της, συνολικού ύψους περισσοτέρων των 10 δισ. δολαρίων, κατά την επόμενη διετία, που περιλαμβάνουν σχέδια τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της BHP.

Τέλος το διανεμόμενο μέρισμα διαμορφώθηκε σε 10,25 σεντς ανά μετοχή, για το τέταρτο τρίμηνο, τουτέστιν, κατά 2,5% υψηλότερο έναντι του προηγουμένου έτους.

Η παραγωγή της BP αυξήθηκε σημαντικά, το 2018 και ανήλθε στα 3,7 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των αμερικανικών δραστηριοτήτων σχιστολιθικού πετρελαίου της BHP και την έναρξη νέων εξορύξεων, συμπεριλαμβανομένου του project Clair Ridge στη Βόρεια Θάλασσα, παραγωγικής δυναμικότητας 120.000 βαρελιών ημερησίως. Εξαιρουμένου του μεριδίου της από τη συμμετοχή της κατά 20% στη Rosneft, η παραγωγή της εταιρείας σημείωσε αύξηση κατά 8,2% σε σχέση με το 2017.

Σημειωτέον ότι μετά το διακανονισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των πληρωμών, για τη θανατηφόρα διαρροή του 2010, στο κοίτασμα Deepwater Horizon, στον Κόλπο του Μεξικού, συνολικού ύψους σχεδόν 70 δισ. δολαρίων, η BP έχει επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγής της για την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο της οποίας προέβη και στην απόκτηση της BHP, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πράξη εξαγοράς του ομίλου, από το 1999.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά κεφαλαία στον κλάδο των σχιστολιθικών πετρωμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα των ανταγωνιστών της, όπως είναι οι Royal Dutch Shell, Exxon Mobil και Chevron.

«Έχουμε, πλέον, ένα πανίσχυρο ιστορικό ασφαλούς και αξιόπιστης απόδοσης, αποτελεσματικής εκτέλεσης και πειθαρχημένης διαχείρισης κεφαλαίου. Και το πράττουμε την ώρα που αναπτύσσουμε τις επιχειρήσεις, με το να παρουσιάζουμε, online,  περισσότερα έργα υψηλής ποιότητα, με το να επεκτείνουμε το μάρκετινγκ στις downstream δραστηριότητές μας  και με το να πραγματοποιούμε συμφωνίες μετασχηματιστικού χαρακτήρα, όπως αυτή τη BHP. Η στρατηγική μας αποδίδει, σαφώς και θα εξυπηρετήσει την εταιρεία και τους μετόχους μας, δια μέσου της πορείας μας προς την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μπόμπ Ντάντλεϊ.