Hμερίδα του IENE:"Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης"- Οι εργασίες της Δεύτερης Συνεδρίας

Hμερίδα του IENE:Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης- Οι εργασίες της Δεύτερης Συνεδρίας
energia.gr
Τρι, 21 Μαΐου 2019 - 16:52

Σε μια ακόμη σημαντική συμβολή του στην κατανόηση των καίριων ενεργειακών ζητημάτων του σήμερα, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) διοργάνωσε, την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, Ημερίδα με θέμα “The Geopolitics of Energy Transition”), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Αμφιθέατρο «Γιώργος Κρανιδιώτης».

Στη δεύτερη συνεδρία, με κεντρικό θέμα: «Οι Τελευταίες Εξελίξεις στο Χώρο του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου και η Γεωπολιτική Σημασία τους», συντονιστής ήταν ο κ. John Roberts.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Dr Gina Cohen, Consultant to the Natural Gas Industry, Israel, η οποία επισήμανε τα εγγενή προβλήματα που ανακύπτουν στον τομέα της διαχείρισης των σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα σε Ισραήλ-Κύπρο και Αίγυπτο, ο Δρ. Γιάννης Μπασιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο οποίος τόνισε τα τεχνικά σημεία και τη σημασία της ανάπτυξης της έρευνας υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη, Ειδήμων σε θέματα ενέργειας της Κασπίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία εξήγησε τη στρατηγική σπουδαιότητα της μεταφοράς, μέσω διασυνδετηρίων αγωγών, του φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα.

Eπίσης, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥ και Σύμβουλος για Θέματα Ενέργειας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα που έχει να κάνει η Ελλάδα στο δρόμο για την Ενεργειακή Μετάβαση και τη στροφή στις ΑΠΕ, τόνισε, ακόμη, τη σημασία της πρόβλεψης του ΙΕΝΕ για την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας, αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και επέκρινε, με τη σειρά της, την κυβέρνηση, για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κύρωση των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.