ΡΑΕ: Δημόσια Διαβούλευση του ENTSO-E για τον Καθορισμό Κατευθυντήριας Γραμμής στην Εξισορρόπηση Ηλεκτρικής Ενέργειας

ΡΑΕ: Δημόσια Διαβούλευση του ENTSO-E για τον Καθορισμό Κατευθυντήριας Γραμμής στην Εξισορρόπηση Ηλεκτρικής Ενέργειας
energia.gr
Παρ, 31 Μαΐου 2019 - 18:01

Στο πλαίσιο επίτευξης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι της εφαρμογής του Target Μodel, εξεδόθη, κατ’ αρχήν, ο Κανονισμός υπ’ αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του 

Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του Κανονισμού αριθ. 1228/2003. Στη συνέχεια, με εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 18 του Κανονισμού (ΕΚ) 714/ 2009, ο Κανονισμός σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την Εξισορρόπηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας (Guideline on Electricity Balancing -EBGL) (εφεξής ο «Κανονισμός»), εγκρίθηκε από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Μαρτίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου του 2017. Ο Κανονισμός καθορίζει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για την εξισορρόπηση της ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 25(2) του Κανονισμού, εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ καταρτίζουν πρόταση καταλόγου τυποποιημένων προϊόντων δυναμικότητας εξισορρόπησης για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης.

Ο κατάλογος τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης είναι δυνατό να καθορίζει τουλάχιστον τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για τις προσφορές τυποποιημένων προϊόντων:

περίοδο προετοιμασίας·
περίοδο μεταβολής·
χρόνο πλήρους ενεργοποίησης·
ελάχιστη και μέγιστη ποσότητα·
περίοδο απενεργοποίησης·
ελάχιστη και μέγιστη διάρκεια της περιόδου παράδοσης·
περίοδος ισχύος·
τρόπο ενεργοποίησης.

Επιπλέον, ο κατάλογος τυποποιημένων προϊόντων ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης καθορίζει τουλάχιστον τα ακόλουθα μεταβλητά χαρακτηριστικά ενός τυποποιημένου προϊόντος που πρέπει να προσδιορίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης κατά τη διαδικασία προεπιλογής ή όταν υποβάλλουν την προσφορά τυποποιημένου προϊόντος:

τιμή της προσφοράς·
διαιρετότητα·
τοποθεσία·
ελάχιστη διάρκεια από το πέρας της περιόδου απενεργοποίησης έως την επόμενη ενεργοποίηση.
Τα τυποποιημένα προϊόντα ενέργειας εξισορρόπησης και δυναμικότητας εξισορρόπησης:

διασφαλίζουν την αποδοτική τυποποίηση, προάγουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό και τη ρευστότητα και αποτρέπουν τον περιττό κατακερματισμό της αγοράς·
διευκολύνουν τη συμμετοχή των ιδιοκτητών εγκαταστάσεων ζήτησης, τρίτων μερών και των ιδιοκτητών εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και των ιδιοκτητών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, ως παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης.

Η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 29 του Ν. 4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179), ως ισχύει, το οποίο προβλέπει:

«… Η ΡΑΕ δεν υποχρεούται να προβαίνει σε δημόσια διαβούλευση στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως ΕΕ, ΟΣΡΑΕ (ACER), ENTSO-e, JAO, SEE CAO, σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1228/2003, καθώς και του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής της 24ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης, αλλά ανακοινώνει τη διενέργειά τους στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να λάβουν γνώση και να υποβάλουν τυχόν σχόλιά τους οι Συμμετέχοντες.»

Ανακοινώνει τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης επί της κοινής πρότασης όλων των ΔΣΜ για τον κατάλογο τυποποιημένων προϊόντων δυναμικότητας εξισορρόπησης για εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας και εφεδρείες αντικατάστασης, στην ιστοσελίδα του ENTSO-E. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στον ENTSO-E στο πλαίσιο της ως άνω Δημόσιας Διαβούλευσης έως τις 31 Ιουλίου 2019 και να τις κοινοποιήσουν στη ΡΑΕ.