Η ολομέλεια της ΡΑΕ αποφάσισε να τροποποιήσει τον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, εμβάλλοντας σε αυτόν την επιστροφή του πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ του 2018 προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη βάση της εικονικής οριακής τιμής συστήματος (ΠΧΕΦΕΛ) που είχαν καταβάλλει

 Έτσι, ανοίγει ο δρόμος στον ΔΑΠΕΕΠ για να εφαρμόσει τον τροποποιημένο Κώδικα και σε ό,τι αφορά στην έκδοση πιστωτικών τιμολογίων προς τους προμηθευτές.

Για όσους εκ των προμηθευτών υπέχουν, ακόμη, θέση οφειλέτη, όπως είναι μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ, προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί να γίνει επιστροφή σε ρευστό και αντ’ αυτού, θα υπάρξει ταμειακός συμψηφισμός του ποσού της λογιστικής επιστροφής, με το ποσό που οφείλει ο προμηθευτής στους Διαχειριστές.

Ένα εισέτι σημαντικό ζήτημα, αφορά στο χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή των χρημάτων, ή ο συμψηφισμός, καθότι, λόγω ταμειακής στενότητας, ο ΔΑΠΕΕΠ αποπληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ που εισάγουν ενέργεια στο σύστημα, με σημαντικές καθυστερήσεις.

Τέλος προβλέπονται δύο φάσεις για την επιστροφή: η πρώτη που θα γίνει τώρα, με βάση το ποσό που έχει υπολογιστεί ως πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ και η δεύτερη, όταν θα γίνουν οι οριστικές εκκαθαρίσεις, και επομένως, είτε θα επιστραφούν επιπλέον χρήματα προς τους προμηθευτές, είτε θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν μέρος του ποσού που θα εισπράξουν σε αυτή τη φάση.

Σημειωτέον ότι το περασμένο έτος, το σωρευτικό πλεόνασμα, μετά την αφαίρεση του ειδικού αποθεματικού ασφαλείας έκτακτων δαπανών (υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ), ανήλθε στα 121,12 εκατομμύρια ευρώ.