Η Energean Έτοιμη να Απασφαλίσει "Βόμβα" - Στα Πρόθυρα Συμφωνίας για την Εξαγορά του Βραχίονα Υδρογονανθράκων της Edison

Η Energean Έτοιμη να Απασφαλίσει Βόμβα - Στα Πρόθυρα Συμφωνίας για την Εξαγορά του Βραχίονα Υδρογονανθράκων της Edison
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 3 Ιουλίου 2019 - 18:00

Σε μια κίνηση «βόμβα» ετοιμάζεται να προβεί η Energean Oil & Gas, καθώς η αγορά βοά ότι είναι θέμα χρόνου η οριστικοποίηση μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας στον τομέα της εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων, που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αλλάζει εκ βάθρων το χάρτη των ερευνών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην Ελλάδα και ευρύτερα, στην Α. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Energean έχει καταθέσει προσφορά για την απόκτηση του βραχίονα υδρογονανθράκων της ιταλικής Edison, που ελέγχεται από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EDF, του οποίου η διοίκηση φέρεται να έχει επιλέξει μια στρατηγική στροφή στην αποεπένδυση από τον κλάδο έρευνας και εξόρυξης, εξ ου και η φημολογούμενη πώληση των στοιχείων ενεργητικού της Edison.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες όταν ερωτήθηκε, σχετικά, από το Εnergia.gr, δίχως, όμως και να τη διαψεύσει.

Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη εκδήλωση του ΤΕΕ με τη σύμπραξη του ΙΕΝΕ, «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean έκανε αναφορά σε μια εξέλιξη «βόμβα», που αφορά στην ελληνική ενεργειακή εταιρεία.

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters φέρουν την Energean να έχει το προβάδισμα στη διαδικασία για την απόκτηση του βραχίονα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Edison, γεγονός που θα αύξανε ραγδαία τις δραστηριότητές της στην παραγωγή φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην υποθαλάσσια λεκάνη της Αιγύπτου.

Το χαρτοφυλάκιο της Edison περιλαμβάνει στοιχεία ενεργητικού εκτός από την Ιταλία, στην Αλγερία, την Κροατία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Δανία, τη βρετανική και νορβηγική Βόρεια Θάλασσα, στα νησιά Φώλκλαντ, καθώς και την Ελλάδα, με την παραγωγή της να ανέρχεται, πέρυσι, σε 50.000 Mboe (βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου) ημερησίως.

Τα συνολικά αποθέματα υδρογονανθράκων της Edison στην Ιταλία ανέρχονται, στα 248, 4 Mboe (521 εκ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο και 2.163 εκατ.βαρέλια πετρέλαιο), ενώ τα διεθνή αποθέματά της ανέρχονται σε 16,1 Μboe (1.403 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο και 1.980 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο).

Στην Ελλάδα, η Edison η οποία  διαθέτει μια ολοκληρωμένη παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων από την παραγωγή έως την εισαγωγή, διανομή και πώληση φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου στην Ιταλία και στο εξωτερικό, διαθέτει άδειες έρευνας στον Πατραϊκό Κόλπο, στο θαλάσσιο τεμάχιο 2 δυτικά της Κέρκυρας, μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σε κοινοπραξίες με την γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τέλος, η Εdison κατέγραψε θετικά οικονομικά δεδομένα για το Α’ τρίμηνο του έτους, που έκλεισε με σημαντική αύξηση του EBITDA, (+27%) χάρη στις ικανοποιητικές επιδόσεις όλων των επιχειρηματικών τομέων, ιδίως των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, χάρη στη σημαντική συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 79 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 42 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2018, ενώ το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος στις 31 Μαρτίου 2019 ανερχόταν σε 615 εκατ. ευρώ, από 416 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2018.