στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», ο κ. Μπασιάς επισήμανε όλο το φάσμα των ζητημάτων που θα απασχολήσουν την ενεργειακή επικαιρότητα, αλλά κυρίως, την επόμενη κυβέρνηση, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ εξήγησε πως οι δυο περιοχές της Κρήτης, που αφορούν σε θαλάσσιες εκτάσεις 20.058,4 τετρ. Χιλιομέτρων, δυτικά και 19.868,37 τετρ. Χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά του νησιού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, εφόσον βρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, οι όγκοι θα είναι μεγάλοι και δεν θα συγκρίνονται με τα κοιτάσματα τα οποία εικάζουμε ότι θα εντοπιστούν στο Ιόνιο πέλαγος.
Εφόσον αυτό συμβεί, θα αλλάξει ραγδαία η εικόνα και η θέση της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο, με έμφαση προς τα δυτικά, υπογράμμισε ο κ. Μπασιάς, ο οποίος τόνισε πως οι ομοιότητες των δυο αυτών περιοχών με άλλες, όπως για παράδειγμα στον Ειρηνικό, ή τον Κόλπο του Μεξικού, στις οποίες έχουν επιβεβαιωθεί οι δυνατότητες εύρεσης τεράστιων κοιτασμάτων, δημιουργούν πολύ υψηλές προσδοκίες.
Δεν παρέλειψε, όμως να αναφέρει, «έξω από τα δόντια», πως εφόσον τα κοιτάσματα δεν μπορούν να αποφέρουν περισσότερα από 500 εκατ. βαρέλια κατά στόχο, «οι εταιρείες θα σηκωθούν και θα φύγουν, επειδή οι επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολύ σημαντικές», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς, αναφερόμενος στις προοπτικές των 13 παραχωρήσεων που έχουν εγκριθεί, αλλά και το πού είπε πως οι δυο πιο ώριμες είναι αυτή τη στιγμή, το τεμάχιο του Πατραϊκού κόλπου, όπου τα ΕΛΠΕ και η Edison θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσουν την πρώτη γεώτρηση πριν από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2020, όπως προβλέπουν οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί και την έγκριση που έλαβαν από τη Βουλή, και το Κατάκολο, που δεν αποτελεί, πλέον, ερευνητική γεώτρηση, αλλά παραγωγική. Θυμίζουμε πως η Energean έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή του εν λόγω κοιτάσματος, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί, ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80.
Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ σημείωσε «πρέπει να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται (οι εταιρείες), για να προχωρήσουν και τα πράγματα, διότι θα υπάρχει κακό προηγούμενο αν υπάρξουν αργοπορίες».
Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος, ο κ. Μπασιάς επισήμανε πως δεν υπάρχουν προβλήματα και θεωρεί ακατανόητο το γεγονός ότι καλλιεργείται φόβος, «εκτός και αν ο στόχος των αντιρρησιών είναι να μη γίνουν έρευνες και να μην υπάρξει δυνατότητα να βρεθεί φυσικό αέριο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Μπασιάς, υπογράμμισε ότι πιθανή ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, από τα οποία θα υπάρξει παραγωγή, «θα επιτρέψει στην οικονομία να ισορροπήσει λίγο και να μη συνεχίσουμε, όπως λέω συχνά, ό,τι παίρνουμε από τουρισμό τη Δευτέρα να το δίνουμε την Τρίτη σε φυσικό αέριο και αργό».
Και κατέληξε, λέγοντας: «Για μένα είναι αρκετά περίεργο ότι από τη στιγμή που έχουμε μια γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και κατά συνέπεια τον ορυκτό πλούτο, έχουμε κινήματα τα οποία αμφισβητούν την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου».