Οι Προτεραιότητες της Νέας Κυβέρνησης σε Ανάπτυξη-Οικονομία-Ναυτιλία

Οι Προτεραιότητες της Νέας Κυβέρνησης σε Ανάπτυξη-Οικονομία-Ναυτιλία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 9 Ιουλίου 2019 - 16:51

Με τις φράσεις "Δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων μου", "Επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα" και "Θέλουμε να διαμορφώσουμε φιλικότερο περιβάλλον προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις", οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, αντίστοιχα, έδωσαν το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης για τους καίριους 

αυτούς τομείς της οικονομίας. «Το κράτος έχει συνέχεια... Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε. Να εφαρμόσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού», είπε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως είπε ο νέος υπουργός στόχος είναι η γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος, και η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή.

Ο ίδιος σημείωσε «δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων μου, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους έτυχαν της δική μας συναίνεσης. Εύχομαι και εγώ να έχω την ίδια αντίστοιχη συναίνεση στο μέλλον από την αντιπολίτευση». Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται λίγο πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή να τις προωθήσει. «Όλες θα τις εξετάσουμε και σε αυτά που έχουμε συμφωνία δεν έχουμε λόγο για να τις σταματήσουμε», είπε και προσέθεσε: «Το κράτος έχει συνέχεια και δεν έχουμε σκοπό ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου».

Σημείωσε πως ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας «δεν εξαντλείται στο δικό μας υπουργείο» ... «χρειάζεται συντονισμός σε θέματα φορολογικής πολιτικής και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης».

Ο κ. Γεωργιάδηε σημείωσε πως «οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος, δεν ζητάμε περίοδο χάριτος», η λέξη κλειδί της τοποθέτησής του ήταν ταχύτητα, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ είπε «η ευθύνη θα βαρύνει την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η δουλειά ξεκίνησε ήδη από σήμερα» ενώ δήλωσε πως δεν θα ξαναπάει διακοπές τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός αρμόδιος για την έρευνα και τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά».

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι «θα διαψεύσουμε όσους περιμένουν διαχωρισμούς και διακρίσεις θα δουλέψουμε με όλους μαζί και θα τιμήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε». «Επιδιώκουμε τη μακροοικονομική σταθεροποίηση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, ενίσχυση της βιομηχανίας και μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα» σημείωσε προσθέτοντας: «Θέλουμε να διαμορφώσουμε νέα επενδυτική κουλτούρα».

«Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής. Έθεσε δε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έντιμα και σκληρά για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

Παρότι, όπως είπε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια, επεσήμανε ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό», πρόσθεσε, πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα». Τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου». Θα επιδιώξει δε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. «Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

«Προτεραιότητά μας είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», τόνισε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Προανήγγειλε, επίσης, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, ενώ μίλησε για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας και των υπηρεσιών τους, με επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής λιμένων. Επίσης, όπως είπε στόχος είναι η «προσέλκυση περισσότερων κρουαζιεροπλοίων και η αναβάθμιση του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού».

«Μόνο αν αναβαθμιστούν τα λιμάνια μας, θα μπορέσουμε πραγματικά να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε "πύλη εμπορίου" της Ευρώπης για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής», τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο τότε ο Πειραιάς θα μπορεί αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο ναυτιλιακό cluster με έσοδα για την εθνική οικονομία από πολλές βοηθητικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός έκανε λόγο, επίσης, για αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης μέσω χρηματοδοτικών δράσεων υπό μορφή έργων, ενώ μίλησε για άμεσα μέτρα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης.

Είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, θα πρέπει να λειτουργήσουν ιδιωτικές Ακαδημίες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης και να σταματήσει η φυγή των νέων μας για σπουδές σε Ναυτικές Ακαδημίες γειτονικών χωρών, αλλά και για να ενθαρρυνθούν όλο και περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Τόνισε ότι η ανεργία στον ναυτιλιακό κλάδο έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας κοντά στα επίπεδα του 45%, έχει προκαλέσει μια αδιέξοδη κατάσταση που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας.

«Είναι τραγικό, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit φιλοδοξεί να μετατρέψει το Λονδίνο σε φορολογικό παράδεισο, στην Ελλάδα αυξάνουμε συνεχώς τη φορολογία σε όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες», ανέφερε.

Έκανε λόγο, επίσης, για πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ναυτικοί, αλλά και διόγκωση των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.