Κ. Χατζηδάκης: "Δεν Υπάρχει Χρόνος για Χάσιμο για την ΔΕΗ"- Συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη το Απόγευμα για την Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: Δεν Υπάρχει Χρόνος για Χάσιμο για την ΔΕΗ- Συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη το Απόγευμα για την Ενέργεια
των Δημήτρη Αβαρλή και Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 9 Ιουλίου 2019 - 17:23

«Λένε, να τους θυμάσαι τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε θυμούνται και αυτοί όταν τα ξεπεζέψεις. Η ζωή κάνει κύκλους, η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος...». Με αυτή τη φράση που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, εγκαινίασε τη θητεία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων 

του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε για την ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ αποτελεί την έγνοια της νέας κυβέρνησης και θα συνεργαστούμε για να φτιάξουμε ένα σχέδιο διάσωσής της», τόνισε ο νέος υπουργός ΠΕΝ. Τη σημασία και την κρισιμότητα των θεμάτων που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα της χώρας, αναδεικνύει το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης θα έχει, το απόγευμα, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητήσουν την ενεργειακή ατζέντα των επόμενων ημερών, πρωταρχικά, όμως, το καυτό θέμα της ΔΕΗ..

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ακόμα, πως το υπουργείο θα εστιάσει στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, ενώ θα δοθεί έμφαση στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Χαρακτήρισε, δε, ως εμβληματικές επενδύσεις τις Σκουριές και το Ελληνικό και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη διαχείρισης των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας πως θα δοθεί έμφαση στα ΣΔΙΤ.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε τη σημασία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θέλουμε να πατήσουμε γκάζι», ενώ τόνισε εμφατικά, ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός έκανε λόγο σε οκτώ προτεραιότητες που πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στην ενέργεια:

1. Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία. «Η εταιρεία, τόνισε, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω»

2. Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

3. Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.

4. Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

5. Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο, το 2009, και προσέθεσε ότι θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».

6. Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.

7. Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών

8. εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Εν τω μεταξύ, Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέλαβε ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σημείωσε ότι θα προχωρήσει η βελτίωση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα με στόχο ως το 2030- 2050 να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Ο κ. Θωμάς δήλωσε πως χρειάζεται να υπάρξει άμεσα ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στην ενέργεια.

Υφυπουργός για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ανέλαβε ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος στην ομιλία του, στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του συνόλου της χώρας με χρήσεις γης, κάτι που όπως σημείωσε, καταργεί αυτόματα την εκτός σχεδίου δόμηση.

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του απερχόμενου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη ο οποίος προέβη σε ένα μίνι απολογισμό της θητείας του, τονίζοντας πως τα ενεργειακά αποτελούν πεδίο συγκλίσεων και αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα  (ΕΣΕΚ), στην ολοκλήρωση διεθνών πρότζεκτ όπως ο αγωγός Tap, καθώς και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Μίλησαν ακόμη, ο απερχόμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και ο πρώην υφυπουργός, Γιάννης Δημαράς.