Σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία και πληροφορίες, η δεύτερη φάση του market test της Gastrade για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.  

Η Gastrade προετοιμάζει τις διαδικασίες, μεταξύ των οποίων, την προσκόμιση στην ΡΑΕ, των σχετικών εγγράφων, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την τελευταία φάση της διερευνητικής διαδικασίας που αφορά στην προσέλκυση αγοραστών του φυσικού αερίου που θα επεξεργάζεται στις εγκαταστάσεις του FSRU.

Επί του παρόντος και μετά την έγκριση από την Αρχή των κατευθυντήριων γραμμών, ως εκκρεμότητα  παραμένει η επίσημη έκδοση της απόφασης, ώστε η Gastrade να υποβάλλει σχέδιο για τη δέσμευση δυναμικότητας, καθώς και η οριστικοποίηση των όρων διεξαγωγής του δεύτερου market test. Είχε προηγηθεί, ως γνωστόν η πρώτη, μη δεσμευτική φάση, στις 31 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 20 εταιρείες, για συνολική δέσμευση μέχρι 12,2 δισ. κυβικών μέτρων ανά έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης, στον FSRU και παράδοσής του στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Οι ποσότητες προορίζονται για τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να υπερκαλύπτει την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης του έργου, ύψους 5,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα έχει ληφθεί έως τα τέλη του έτους που διανύουμε και ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει ένα χρόνο αργότερα.