Καθ' οδόν για τη Χαλκιδική βρίσκονται ηλεκτρογεννήτριες ισχύος 15 MW, που αναμένεται να εγκατασταθούν και να τεθούν σε λειτουργία απόψε, ενώ άλλες ηλεκτρογεννήτριες, ισχύος 15 MW, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα εγκατασταθούν αύριο το πρωί της Παρασκευής.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συντονίζει την προσπάθεια για ηλεκτροδότηση της Χαλκιδικής με όποια μέσα είναι διαθέσιμα, έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά στο δίκτυο υψηλής τάσης που προκλήθηκε από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, με ηλεκτροπαραγωγική ισχύ 30 μεγαβάτ μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των βασικών υποδομών, νοσοκομείων, αντλιοστασίων κ.λπ. ενώ με εκ περιτροπής περικοπές, εφόσον χρειαστεί, θα παρέχεται ηλεκτροδότηση στο σύνολο της περιοχής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε το πρωί ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατόν και σε συνθήκες ασφάλειας.

Εν τω μεταξυ, προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο. Σε έκτακτη ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, καθώς το οδόστρωμα είναι πολύ ολισθηρό εξαιτίας του πυκνού στρώματος από πευκοβελόνες που το καλύπτει, συνέπεια των σφοδρών ανέμων που έπληξαν χθες το βράδυ το νομό.

Παράλληλα ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, των οποίων οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, να προσέλθουν άμεσα στους οικείους δήμους, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση καταγραφής ζημιών, προσκομίζοντας φωτογραφίες από τα πληγέντα ακίνητα.

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)