Σε Συμφωνία για Κυρώσεις Κατά της Τουρκίας Λόγω των Παράνομων Γεωτρήσεων στην Κύπρο Κατέληξαν οι 28 της ΕΕ

Σε Συμφωνία για Κυρώσεις Κατά της Τουρκίας Λόγω των Παράνομων Γεωτρήσεων στην Κύπρο Κατέληξαν οι 28 της ΕΕ
energia.gr
Σαβ, 13 Ιουλίου 2019 - 09:00

Συμφώνησαν, χθες, Παρασκευή, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλει η Ένωση στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σύμφωνα με ανταπόκριση της "Καθημερινής" ,μετά από διαβουλεύσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι, και την Προεδρία του Συμβουλίου, η Κυπριακή αντιπροσωπεία πέτυχε την αλλαγή του κειμένου ενισχύοντας την γλώσσα του με μία προσθήκη όσον αφορά τα στοχευμένα μέτρα. 

Ενώ μέχρι την Πέμπτη, το προσχέδιο συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αφήνοντας ανοιχτό το αν και κατά πόσο θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, η τελική διατύπωση τροποποίησε το κείμενο μιλώντας πλέον για την «διερεύνηση επιλογών».

Αυτή η φράση αφαιρεί την αβεβαιότητα για το αν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που δημιουργούσε η προηγούμενη διατύπωση. 

Συγχρόνως τα 28 κράτη-μέλη αποφάσισαν και σε πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Οι παραπάνω κυρώσεις θα πάρουν και την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί ώστε να πάνε ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.