Mιλώντας σε Ένα Νέο Πρωθυπουργό για τον Ορυκτό μας Πλούτο

Mιλώντας σε Ένα Νέο Πρωθυπουργό για τον Ορυκτό μας Πλούτο
Του κ Κωνσταντίνου Γιαζιτζόγλου*
Τετ, 17 Ιουλίου 2019 - 16:42

Εν όψει των πολλαπλών εκλογών του 2019, στις αρχές του χρόνου  στο ΔΣ του ΣΜΕ μας απασχόλησε το θέμα  της προεκλογικής ενημέρωσης των υποψηφίων  για τα ζητήματα του κλάδου.

Παρότι οι επαφές με τα κυριότερα πολιτικά κόμματα είναι συνεχείς, η ενημέρωση κατά την προεκλογική περίοδο θεωρείται μια αυτοτελής διαδικασία, με συνέπεια να κρίνεται απαραίτητο να  γίνεται μια σφαιρική τοποθέτηση για τον κλάδο και τα προβλήματα του. ‘Ένα σημαντικό, και όχι εύκολο να απαντηθεί ερώτημα, είναι το αν προβάλει κανείς τα γενικότερα προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα ή αν μένει στα στενά κλαδικά ζητήματα. Παράλληλα, πρέπει να εκτιμηθεί το βέλτιστο μέγεθος του έντυπου υλικού που θα δημιουργηθεί, ώστε να «χωρέσει» στο πιεσμένο χρονοδιάγραμμα του κάθε υποψηφίου και να τύχει της προσοχής του.

Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από διάφορους κλαδικούς φορείς και δεν το κρύβω ότι πάντοτε είχα ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα της. Πέρα από την, πάρα πολύ χρήσιμη, δημοσιότητα που παίρνουν αυτού του είδους οι επαφές, η προσωπική  μου εμπειρία λέει  ότι πολύ σπάνια έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.  Πως θα μπορούσαν άλλωστε. Ας αναλογιστούμε την κατάσταση από την πλευρά των αποδεκτών αυτών των υπομνημάτων. Μέσα στις λίγες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες φορείς και ιδιώτες τους βομβαρδίζουν με πάσης φύσεως αιτήματα, με την ελπίδα ότι κάποια από αυτά θα αποτελέσουν προεκλογική υπόσχεση για μετεκλογική δράση. Ακόμα και το πλέον φιλότιμο και ενημερωμένο επιτελείο, θα έχει τεράστια δυσκολία να τα βάλει σε μια λογική σειρά προτεραιότητας, ώστε να δοθεί η δέουσα προσοχή σε εκείνα που πρέπει.

Οι αγγλοσάξονες σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν θέλεις σε πολύ σύντομο χρόνο να πείσεις κάποιον για την βαρύτητα των λόγων σου, προτείνουν το λεγόμενο “elevator pitch” ή σε ελεύθερη μετάφραση «ατάκα του ασανσέρ». Αν βρεθείς μέσα σε ένα ασανσέρ με κάποιον, μπορείς να έχεις για τα επόμενα 30’’ την προσοχή του . Αν κατορθώσεις να τον πείσεις για το ενδιαφέρον αυτών που λες, είναι πιθανόν σε επόμενο στάδιο να σου δώσει τον χρόνο και την σημασία που χρειάζεται.  Αναρωτήθηκα λοιπόν, ποιο θα ήταν το elevator pitch για τον κλάδο μας,  αν είχα την προσοχή του επόμενου Πρωθυπουργού για 30’’.  Ο χρόνος δεν επαρκεί για παράθεση αριθμητικών στοιχείων, ενώ από την άλλη ένας έμπειρος πολιτικός δεν θα εντυπωσιαστεί από μεγαλοστομίες. Μετά από πολλή σκέψη κατέληξα  σε μια φράση, η οποία, παρότι  για μας ακούγεται προφανής, για τους τρίτους δεν είναι καθόλου.  Εγώ ο ίδιος, μετά από 22 χρόνια στην παραγωγή τροφίμων, αντιλήφθηκα την σημαντικότητα  των ορυκτών για την παραγωγική διαδικασία μόνο όταν ασχολήθηκα μαζί τους. Για τον περισσότερο κόσμο, οι πρώτες ύλες των υλικών αγαθών που απολαμβάνει καθημερινά, δεν αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού. Μπορεί η σχέση των τροφίμων με την αγροτική παραγωγή να είναι προφανής, αλλά σε ότι αφορά τα υπόλοιπα υλικά αγαθά, λίγοι κάνουν τον συσχετισμό της λαμαρίνας από την οποία παράγεται το αυτοκίνητο τους, ή του ηλεκτρικού ρεύματος που δίνει ζωή στο σπίτι τους, με τον κλάδο μας.

Η μία φράση λοιπόν που αποτυπώνει την, για πολλούς, άγνωστη σημασία των ΟΠΥ στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι  ότι :  «Όλες οι πρώτες ύλες, είτε εξορύσσονται είτε καλλιεργούνται.»

Εφ όσον η απλή αλήθεια, ότι η εξόρυξη είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσουμε μια σειρά από κρίσιμες πρώτες ύλες, γίνει αντιληπτή από το κοινωνικό σύνολο, καθίσταται σαφής και αναντίρρητη η ανάγκη  να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το πως θα γίνει αυτή με τον καλύτερο (από κάθε άποψη) δυνατό τρόπο. Σε μια χρονική συγκυρία που όλοι έχουμε αποφασίσει ότι χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί παρά να προέλθει από την παραγωγή πρόσθετων εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, η στρατηγική σημασία των πρώτων υλών είναι προφανής.

Κανένας σοβαρός πρωθυπουργός δεν θα είχε την πολυτέλεια να αγνοήσει τον ένα  εκ των δυο παραγωγικών κλάδων που μπορούν να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες στην χώρα μας.  Η ένταξη των ΟΠΥ στον άμεσο αναπτυξιακό σχεδιασμό, θα μπορούσε να μας επιτρέψει να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας στο ΑΕΠ, να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις,  να δημιουργήσουμε νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εξειδικευμένης εργασίας και να στείλουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με άριστες προοπτικές, από κάθε άποψη.

* Διευθύνων Σύμβουλος, ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΕ