Κομισιόν Προς Ελλάδα: Βελτιώστε την Προστασία των Πολιτών από τις Βιομηχανικές Εκπομπές Ρύπων

Κομισιόν Προς Ελλάδα: Βελτιώστε την Προστασία των Πολιτών από τις Βιομηχανικές Εκπομπές Ρύπων
energia.gr
Πεμ, 25 Ιουλίου 2019 - 18:49

Την ανησυχία της ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της από την επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν διάφορες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων, εξέφρασε 

σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αποσκοπεί στο να  περιοριστούν οι εκπομπές ενός ευρέος φάσματος ρύπων. Σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη- μέλη μπορούν να επιτρέπουν σε απηρχαιωμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό προϋποθέσεις, αλλά με τον όρο ότι προβλέπει αυστηρή και χρονικά περιορισμένη εξαίρεση.

Η Ελλάδα έχει επιτρέψει την παρέκκλιση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του Αμύνταιου και της Καρδιάς από την εν λόγω νομοθεσία, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μονάδες δεν πληρούν τους όρους της οδηγίας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία τροποποιήθηκε προκειμένου να χορηγούνται ανάλογες παρεκκλίσεις, κάτι που δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ. Στην Ελλάδα έχει δοθεί προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Κομισιόν ειδάλλως, η Επιτροπή μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.