Θετικό σινιάλο στην πετρελαϊκή βιομηχανία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ερευνών υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και του κεντρικού Ιονίου στέλνει η κατάθεση και κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων των «Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ» για τις παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς με συνέντευξη του στο Euro2day.gr, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η ΕΔΕΥ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών από τη νορβηγική PGS νότια της Κρήτης, αλλά και την προετοιμασία των στρατηγικών περιβαλλοντικών μελετών της περιοχής, ώστε να κινηθούν με ταχύτητα οι αξιολογήσεις μελλοντικών προτάσεων επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μπασιάς, μιλά επίσης για πρώτη φορά και για τις προκλήσεις του project της αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως εξηγεί η ΕΔΕΥ, εκ των αρμοδιοτήτων της, δεδομένου ότι πρόκειται για εξαντλημένο κοίτασμα πρέπει να ερευνήσει γεωλογικά το υπέδαφος του, να εποπτεύσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά και να ερευνήσει τη γύρω περιοχή για το ενδεχόμενο ύπαρξης μικρών θυλάκων φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τις παραχωρήσεις του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, υπενθυμίζει ότι η συμβατική υποχρέωση των ΕΛ.ΠΕ – Edison για τη διενέργεια της πρώτης γεώτρησης στο πρώτο «οικόπεδο» λήγει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, ενώ για το δεύτερο σημειώνει ότι η παραγωγική γεώτρηση μπορεί να ξεκινήσει εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα.

Τέλος μιλά για τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες της Εταιρίας με διεθνείς εξειδικευμένες επιχειρήσεις σε θέματα ασφάλειας των υπεράκτιων εγκαταστάσεων.

Κύριε Μπασιά, πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων των θαλάσσιων περιοχών Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τις περιοχές αυτές έχουν αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού οι εταιρίες Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Η ψήφιση των συμβάσεων μπορεί να πυροδοτήσει νέο ενδιαφέρον της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας για έρευνες στη χώρα μας;

Είναι εμφανές, όπως εξήγησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ότι η διαδικασία έγκρισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται στο άμεσο χρονικό διάστημα. Αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν στις εντολοδόχους κοινοπραξίες να ξεκινήσουν τις επενδύσεις και θα συμβάλει στην εκδήλωση νέου ενδιαφέροντος από τη βιομηχανία για νέες περιοχές παραχώρησης νοτίως της Κρήτης και το κεντρικό Ιόνιο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από τις αναδόχους εταιρίες στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές τις Κρήτης; Δηλαδή ποια είναι η διάρκεια των σεισμικών ερευνών και πότε γίνεται η πρώτη γεώτρηση;


Συμβατικά η συνολική διάρκεια των ερευνών είναι 6 χρόνια και διαιρείται σε 2 φάσεις, τριών ετών η καθεμία. Εάν, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης σεισμικών ερευνών, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, οι κοινοπραξίες θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση πριν εισέλθουν στην τρίτη φάση, διάρκειας 2 ετών, όπου υπάρχει συμβατική υποχρέωση για ερευνητική γεώτρηση. Θα ήθελα να τονίσω ότι σε τέτοιες περιοχές δεν προχωράμε για γεώτρηση χωρίς να έχει γίνει πολυετής εργασία πρόσκτησης γεωφυσικών δεδομένων με λεπτομέρεια, η οποία θα επιτρέψει τον ασφαλή γεωγραφικό προσδιορισμό μίας γεώτρησης.

Η ΕΔΕΥ έχει τονίσει την ανάγκη πρόσκτησης νέων γεωφυσικών δεδομένων νότια της Κρήτης. Έχετε ξεκινήσει τέτοιες διαδικασίες;

Και βέβαια οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει όχι μόνο για την πρόσκτηση των δεδομένων, αλλά και για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των στρατηγικών περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες είναι αναγκαίες για μία ταχεία διαδικασία αξιολόγησης μελλοντικών προτάσεων ενδιαφέροντος. Ήδη προγραμματίζουμε καινούριες γεωφυσικές καμπάνιες σε συνεργασία με την εταιρεία PGS.

Ο Πατραϊκός και το Κατάκολο
Εκτός, όμως, από την Κρήτη υπάρχουν και οι περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, που είναι πλέον ώριμες. Πότε αναμένει η ΕΔΕΥ την πρώτη γεώτρηση από τις ΕΛΠE – Εdison στην πρώτη περιοχή και την ανάπτυξη του κοιτάσματος στη δεύτερη περιοχή;


Και οι δύο εντολοδόχοι, ΕΛΠE-Edison και Energean έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν τις εργασίες τους. Η ΕΔΕΥ θα καταγράψει την έναρξη των εργασιών τους, μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων που μας έχουν καταθέσει, για τα οποία βεβαίως το Υπουργείο είναι ενήμερο. Η συμβατική υποχρέωση της πρώτης κοινοπραξίας για την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο λήγει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020. Σε ό,τι αφορά την Energan Oil & Gas και την ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο, η εταιρία μπορεί να αρχίσει την γεώτρηση παραγωγής εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα.

Η ασφάλεια των offshore εγκαταστάσεων
Στο έργο της ΕΔΕΥ είναι και η εποπτεία της ασφάλειας των υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Ποιες είναι οι ενέργειες της εταιρίας σε αυτό το θέμα;

Η ΕΔΕΥ, στο πλαίσιο του ρυθμιστικού ρόλου της, παρακολουθεί τις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που πραγματοποιούνται εντός του χώρου δικαιοδοσίας της, διενεργώντας επιθεωρήσεις, αξιολογώντας εκθέσεις μεγάλων κινδύνων, κοινοποιήσεις εργασιών γεώτρησης και κοινοποιήσεις σχεδιασμού νέων εγκαταστάσεων που καταθέτουν οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων. Κατόπιν της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επιλέχθηκε η εταιρεία DNV GL, για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ασφάλεια των Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Μια σειρά από Κατευθυντήρια Έγγραφα Οδηγιών καθοδηγούν τους Διαχειριστές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ως προς τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από τον σχετικό νόμο, με στόχο μια πιο ασφαλή λειτουργικά εγκατάσταση, τη μείωση της εκδήλωσης πιθανών κινδύνων και κατ’ επέκταση των συνεπειών τους. Αυτή τη στιγμή η ΕΔΕΥ επεξεργάζεται το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης σε Υπεράκτιες Εγκαταστάσεις Υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με το Lloyd’s Register, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου, και περιλαμβάνει πρόνοιες για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων που είναι πιθανό να παρουσιαστούν.

Θα έχετε συνεργασίες και με άλλες εξειδικευμένες εταιρίες και φορείς στα θέματα ασφάλειας;

Βεβαίως, όσον αφορά τα τεχνικά θέματα συζητούμε σήμερα με τουλάχιστον δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες θαλάσσιων γεωτρήσεων και έχουμε ανταλλαγή απόψεων με εθνικούς οργανισμούς για θέματα νομικού περιεχομένου.

Η υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας
Κύριε Μπασιά θα ήθελα να σας ρωτήσω και για ένα άλλο θέμα που δεν αφορά άμεσα τον κλάδο της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να βγάλει σε διαγωνισμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους την αξιοποίηση του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα (αποθήκη Ν. Καβάλας). Ποια είναι η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη απόπειρα προσέλκυσης επενδύσεων;

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο σχετίζεται με την ΕΔΕΥ, τόσο για το υπέδαφος από τεχνική και κοιτασματολογική άποψη, όσο και για την επιφάνεια, λόγω των αρμοδιοτήτων της εταιρείας σε θέματα υπερακτίων εγκαταστάσεων, όπως οι συνθήκες λειτουργίας της υφιστάμενης εγκατάστασης, το ενδεχόμενο απεγκατάστασης της εξέδρας και του υποθαλάσσιου δικτύου αγωγών, αλλά και η κατασκευή καινούριας πλατφόρμας η οποία θα είναι απαραίτητη.

Μια και πρόκειται για περιοχή όπου παλιότερα είχε γίνει εκμετάλλευση κοιτάσματος, η ΕΔΕΥ μπορεί να έχει εμπλοκή;

Σαφώς. Θα είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε τις πιθανότητες ύπαρξης ή μη μικρών θυλάκων φυσικού αερίου στην περιοχή.