To ΥΠΕΝ και οι Υπερβάσεις των Ωρών Λειτουργίας Αμυνταίου και Καρδιάς - Στις 22 /9 Η Κρίσιμη Συνάντηση με την Κομισιόν

To ΥΠΕΝ και οι Υπερβάσεις των Ωρών Λειτουργίας Αμυνταίου και Καρδιάς - Στις 22 /9 Η Κρίσιμη Συνάντηση με την Κομισιόν
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 19 Σεπτεμβρίου 2019 - 17:37

Η κυβέρνηση έχει να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση, στο δρόμο για την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής της ΔΕΗ, έχοντας υπόψη τη βιωσιμότητα και το κόστος παραγωγής της Επιχείρησης, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την προσαρμογή στις απαιτήσεις τις ΕΕ για μηδενικές εκπομπές ρύπων, το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων στη ΔΕΗ και πάνω από όλα, τη διασφάλιση της επάρκειας και της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Με βάση το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ήδη αποφασίσει να επιταχύνει τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, τα βήματα που μέλλουν να ακολουθηθούν στο εξής, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τις μελλοντικές εξελίξεις, ιδίως, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και το ποιες μονάδες της ΔΕΗ θα ενταχθούν στο πρόγραμμα σταδιακής απεξάρτησής τους από τον λιγνίτη. Όλα τα δεδομένα, όμως, συντείνουν στην άποψη ότι η προτεραιότητα θα δοθεί στις μονάδες Αμύνταιο 1 και 2 καθώς και της Μεγαλόπολης 3 οι οποίες θα αποσυρθούν κατά το α’ εξάμηνο του επομένου έτους. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των μονάδων της Καρδιάς των οποίων η λειτουργία συνδέεται άρρηκτα με τη συνέχιση της παροχής τηλεθέρμανσης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν, πρώτα, από την Κομισιόν.

Η βραχυπρόθεσμη υποχρέωση του ΥΠΕΝ έγκειται στο ότι έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προετοιμάσει μια σειρά επιχειρημάτων προκειμένου να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας των σταθμών του Αμυνταίου και της Καρδιάς, καθώς αν και σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.500 ωρών, εξακολουθούν να λειτουργούν με απόφαση του απελθόντος υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος τους ενέταξε δίχως τη συγκατάθεση της Κομισιόν σε καθεστώς 32.000 ωρών.

Το ΥΠΕΝ θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος και θα αναλάβει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των σταθμών τουλάχιστον έως τα τέλη του α’ εξαμήνου του επομένου έτους, ήτοι, την περίοδο που θα εκπνέει και το καθεστώς λειτουργίας των πέντε μονάδων, Αγίου Δημητρίου, Μεγαλόπολης 3 και 4 και Μελίτης.

Οι εν λόγω μονάδες είναι ενταγμένες στο καθεστώς με την ονομασία Μεταβατικό Σχέδιο Μείωσης των Εκπομπών  (ΜΕΣΜΕ) που προβλέπει ότι έως τον Ιούνιο του 2020, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αναβάθμισής τους, ώστε να ανταποκρίνονται στα τεθέντα από την Ε.Ε. όρια εκπομπών θείου.

Έως τώρα, μόνο οι μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης 4  θεωρούνται ότι επιτυγχάνουν  αυτά τα όρια εκπομπών, με την Μεγαλόπολη 3 να θεωρείται βέβαιο ότι θα αποσυρθεί από το σύστημα έως εκείνη την περίοδο και τις τέσσερις μονάδες του Αγίου Δημητρίου να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.