Όπως εξηγεί ο Γιάννης Ελαφρός σε άρθρο του για την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η έρευνα διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, από την εταιρεία qed, για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή/ρύπανση του περιβάλλοντος ιεραρχούνται πολύ ψηλά ως προβλήματα από τους Ελληνες, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις των 1.536 ατόμων που συμμετείχαν.
Στο ερώτημα ποιο θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη 20ετία, η ανεργία/επαγγελματική αποκατάσταση κρατά την πρώτη θέση (με 45% πρώτη ή άλλη αναφορά) και ακολουθούν, η κλιματική αλλαγή με 31% και η ρύπανση του περιβάλλοντος με 30%. Η οικονομική κρίση (26%) και η οικονομική δυσχέρεια (18%) παραμένουν ψηλά, ενώ το «κύμα προσφύγων και μεταναστών» και η εγκληματικότητα μοιράζονται το 14%. Ακόμα, οι ερωτηθέντες τοποθετούν την κλιματική αλλαγή (43%) και την καταστροφή/ρύπανση περιβάλλοντος (34%) στην κορυφή των παγκόσμιων προβλημάτων του άμεσου μέλλοντος. Ακολουθούν, ο κίνδυνος πολέμου (24%) και η ανεργία (23%).
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες παραμένουν σχετικά χαμηλά ενημερωμένοι για την κλιματική αλλαγή, ειδικά όσον αφορά τις συγκεκριμένες συνέπειες, με την ψαλίδα να ανοίγει στη γενιά 15-17 ετών, η οποία εμφανίζεται όμως πιο ευαισθητοποιημένη. Η στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή δεν έχει στην Ελλάδα πολιτικό ή ιδεολογικό πρόσημο (όπως στις ΗΠΑ, όπου θεωρείται από πολλούς «αριστερός μύθος»), ενώ το 94% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι επιστήμονες δεν υπερβάλλουν. Μέτρα στα οποία οι πολίτες εμφανίζονται θετικοί: ανακύκλωση και κομποστοποίηση (91%), ΑΠΕ ως αποκλειστική πηγή ενέργειας των δημόσιων κτιρίων (90%), απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (88%), εκμηδένιση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 (86%), βιοκλιματική αρχιτεκτονική (86%), νέα φορολογική πολιτική με βάση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (72%), ενώ πιο χαμηλά βρίσκονται τα διόδια στις πόλεις (52%). Αναγκαία κρίνεται η οικονομική στήριξη, καθώς το 33% των υψηλών εισοδημάτων έχει προβεί σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, έναντι μόλις 13% των χαμηλών.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η κ. Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υπογράμμισε πως η «κυβέρνηση καλείται να συνδυάσει τη γιγαντιαία προσπάθεια για ανόρθωση της οικονομίας με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως «είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα κάνει πράξη την απολιγνιτοποίηση της χώρας», με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο και στόχο τις ΑΠΕ. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσε πως «η προστασία του περιβάλλοντος δεν αντιβαίνει με την οικονομική ανάπτυξη, απεναντίας, μπορούν να συνδυαστούν».