Έντονο Ενδιαφέρον για το Συνέδριο που Οργανώνει το Energy Institute στο Λονδίνο, σε Συνεργασία με το IENE με τίτλο: «East Mediterranean: The New Natural Gas Frontier»

Έντονο Ενδιαφέρον για το Συνέδριο που Οργανώνει το Energy Institute στο Λονδίνο, σε Συνεργασία με το IENE με τίτλο: «East Mediterranean: The New Natural Gas Frontier»
energia.gr
Δευ, 7 Οκτωβρίου 2019 - 15:31

Άρχισε σήμερα, 7/10, στο Λονδίνο, το μονοήμερο Συνέδριο με τίτλο: «East Mediterranean: The New Natural Gas Frontier» (Ανατολική Μεσόγειος: Τα νέα σύνορα φυσικού αερίου) που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙENE)

Μετά τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως το Leviathan και το Tamar στο Ισραήλ, το Zohr στην Αίγυπτο και η Αφροδίτη και ο Γλαύκος στην Κύπρο, η Ανατολική Μεσόγειος έχει αναδειχθεί σε σημαντική περιοχή για τις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Σήμερα, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου διεθνώς δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των BP, ENI, ExxonMobil, Total και Shell.

Η Αίγυπτος, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει μετατραπεί από εισαγωγέας σε εξαγωγέας  υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το Ισραήλ παράγει ήδη σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και το γιγαντιαίο κοίτασμα Leviathan πρόκειται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία, ενώ η Κύπρος συνεΑχίζει με το εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων. Ο Λίβανος ξεκίνησε, επίσης, την έρευνα υδρογονανθράκων και βρίσκεται σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων. Η Ελλάδα, η οποία επέστρεψε στην έρευνα υδρογονανθράκων μόλις πέντε χρόνια πριν, πραγματοποιεί τώρα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με έντεκα περιοχές παραχώρησης να έχουν προσελκύσει σημαντικούς διεθνείς παίκτες.

Στόχος του συνεδρίου στο Λονδίνο είναι να καταγραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα στον ευρύτερο τομέα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και να συζητηθούν τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη γεωλογία, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ των σημαντικών ομιλητών από όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και από διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς πετρελαίου, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο περιλαμβάνονται ο κ. Μαθιός Ρήγας Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil and Gas, ο κ. Δημήτρης Φεσσάς Γενικός Διευθυντής της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η κα. Mona Sukkadieh από την Middle East Perspectives, ο κ. Γιάννης Μπασιάς Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, η κα. Gina Cohen, ανεξάρτητη σύμβουλος από το Ισραήλ, ο Ο καθηγητής Jonathan Stern, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Ενέργειας της Οξφόρδης, ο κ. Charles Ellinas, FEI, CEO, eCNHC, η Mona Sukkarieh, Political Risk Consultant, Middle East Strategic Perspectives και ο Dr Harry Tzimitras, Director, Peace Research Institute Oslo-PRIO Cyprus Centre .