Μεγάλη Επιτυχία Σημείωσε το Συνέδριο του Energy Institute/IENE στο Λονδίνο για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

Μεγάλη Επιτυχία Σημείωσε το Συνέδριο του Energy Institute/IENE στο Λονδίνο για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο
energia.gr
Παρ, 11 Οκτωβρίου 2019 - 13:18

Με την αθρόα συμμετοχή συνέδρων και μιας επίλεκτης ομάδας ομιλητών υψηλού επιπέδου, προερχόμενων τόσο από την βιομηχανία όσο και από την  ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (7/10) στο Λονδίνο, στο κτίριο του Energy Institute (ΕΙ), το συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο που οργάνωσε το ΕΙ σε συνεργασία με το ΙΕΝΕ

Με τίτλο «East Mediterranean: The New Natural Gas Frontier», η μονοήμερη αυτή εκδήλωση προσέφερε την ευκαιρία για μια σφαιρική αποτίμηση των ερευνητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων στις πέντε χώρες της περιοχής, δηλ. σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Κύπρο και Ελλάδα.

Με γενικό συντονιστή τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή, η πρωινή συνεδρία επικεντρώθηκε στο ερευνητικό σκέλος και στην υπάρχουσα και προγραμματισμένη παραγωγή στις ανωτέρω χώρες. Κύριος ομιλητής (keynote speaker) ήταν ο κ. Μαθιός Ρήγας, CEO της Energean, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις δραστηριότητες της εταιρείας στο Ισραήλ όπου η Energean αναπτύσσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Τανίν και Καρίς, με την παραγωγή να προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021. Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε, επίσης, στην υπό εξέλιξη εξαγορά του τμήματος upstream  της εταιρείας Edison, γεγονός που τοποθετεί την Energean σε άλλη κλίμακα από πλευράς παραγωγής και την καθιστά πλέον ως έναν από τους βασικούς ενεργειακούς παίκτες στην Μεσόγειο. 

Ακολούθησε βαρυσήμαντη ομιλία από τον Dr.Charles Ellinas, ο οποίος αναφέρθηκε στο παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, τους περιοριστικούς παράγοντες όπως αυτοί διαμορφώνονται σήμερα σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο και τις πραγματικές δυνατότητες που διαγράφονται για εξαγωγές  φυσικού αερίου σε Ευρώπη και διεθνώς.

Στην συνέχεια, υπήρξε μια εξαιρετική παρουσίαση από την κα. Mona Sukkarieh της εταιρείας Middle East Strategic Perspectives, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα ερευνών του Λιβάνου και τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη των μέχρι σήμερα ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων. Ακολούθησε ομιλία του κ. Δημήτρη Φεσσά, της Cyprus Hydrocarbon Company, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα ερευνών και ανάπτυξης υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται με την συμμετοχή μερικών από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες  παγκοσμίως, παρά τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν  από τις συνεχείς, απρόβλεπτες και διεκδικητικές κινήσεις της Τουρκίας, η οποία ως γνωστό αμφισβητεί το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τις εξελίξεις στον τομέα ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα περιέγραψαν διεξοδικά ο Δρ. Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, και ο κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, ανώτερος σύμβουλος των ΕΛΠΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση αναφορικά με την πρόσφατη επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο των 4 ερευνητικών περιοχών νότια και ΝΔ της Κρήτης, στον Μεσσηνιακό Κόλπο και στο Ιόνιο. Ακολούθησε ομιλία του Dr.Libor Krkoska, Deputy Director της EBRD, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του Oil & Gas στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της απόφασης της Τράπεζας να επικεντρωθεί στην προώθηση έργων που δεν βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Στην συνέχεια, διεξήχθη μια συζήτηση με θέμα τις έρευνες υδρογονανθράκων και τον ρόλο τους στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, με την συμμετοχή του κ. Νικολάου Ιωαννίδη, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και του Δρ. Χάρρυ Τζιμίτρα, διευθυντή του οργανισμού ODSLO-PRIO, με έδρα την Κύπρο. Από την πλευρά του, ο Dr.Mark Hamilton, senior geoscientist της ερευνητικής εταιρείας PGS, έκανε μια λεπτομερή παρουσίαση του γεωλογικού υπόβαθρου της Ανατολικής Μεσογείου, βασισμένη σε γεωφυσικές και σεισμικές έρευνες που έχει διεξάγει η PGS τα τελευταία χρόνια. Αμέσως μετά ακολούθησε η τοποθέτηση της κας Gina Cohen, λέκτορα στο γνωστό Πολυτεχνείο Technion του Ισραήλ, η οποία αναφέρθηκε στις εξαγωγικές δυνατότητες του Ισραήλ επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην εμπορική συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου μέσω της οποίας η Αίγυπτος πρόκειται να αγοράσει σημαντικές ποσότητες Ισραηλινού αερίου συνολικής αξίας $15 δισεκ για τα επόμενα 15 χρόνια.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με δύο πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που κάλυψαν τις αγορές και τις υποδομές. Στην ομιλία του, ο κ. Max Vauthier, της εταιρείας LNG Value, υποστήριξε ότι βάσει των σημερινών δεδομένων και ανακοινώσεων για νέες μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου, η συνολική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα LNG στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να φθάσει στα 54 mtpa μέχρι το 2025, με την εκτίμηση ότι το 70% των παραγόμενων ποσοτήτων θα παραμείνει  στην περιοχή. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας intra- regional αγοράς LNG μεγέθους 17,5 mpta. Τέλος, η κα Boyana Achovski, Γενική Γραμματέας του οργανισμού Gas Infrastructure Europe, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχουν οι υποδομές  φυσικού αερίου στην  ευρύτερη περιοχή στην δημιουργία συνθηκών ευελιξίας στην λειτουργία του ενεργειακού συστήματος των εμπλεκομένων χωρών, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Συνοψίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ.Κωστής Σταμπολής, αφού πρώτα ευχαρίστησε τα στελέχη του Energy Institute για την άψογη συνεργασία τους στην οργάνωση της όλης εκδήλωσης, σημείωσε ότι τόσο οι ανακοινώσεις των ομιλητών όσο και οι συζητήσεις που διεξήχθησαν αποτύπωσαν με τον πλέον καταληπτό τρόπο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ανάπτυξη του δυναμικού του φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου, καθώς και στην αναγνώριση των διαφόρων προβλημάτων και προκλήσεων που υπάρχουν. «Η αρτιότητα όλων των παρουσιάσεων και η ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, βασισμένη σε πολύ τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, συνέβαλαν στην απόκτηση μιας πολύτιμης γνώσης σε γεωλογικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο για την αξιοποίηση και τις προοπτικές του φυσικού αερίου  στην ευρύτερη περιοχή», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Σταμπολής. Για να συνεχίσει «μετά το σημερινό συνέδριο διαθέτουμε μια πολύ καλύτερη γνώση και εμπειρία που θα επιτρέψουν σε κυβερνήσεις και εταιρείες να λάβουν πλέον ορθές αποφάσεις».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν οι πρέσβεις της Ελλάδος και του Ισραήλ κκ. Καραμήτσος-Τζιράς και κ.Mark Regev αντίστοιχα, όπως και ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κκ. Νικόλας Μανώλης.