Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», σε άρθρο του Νίκου Ρουσάνογλου, διαψεύδονται οι ελπίδες της αγοράς ακινήτων, τουλάχιστον στον βαθμό που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί, λόγω του διαφαινόμενου «ψαλιδίσματος» του μέτρου για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% για εργασίες που αφορούν την αναβάθμιση του υφιστάμενου αποθέματος των ακινήτων. Όπως επισήμανε σε δημόσια παρέμβασή της εντός της εβδομάδας η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), εφόσον το οικονομικό επιτελείο προκρίνει, όπως διαφαίνεται, τον υπολογισμό της έκπτωσης επί του φορολογητέου εισοδήματος του ιδιοκτήτη, αντί για τον φόρο του, εντέλει το όφελος θα είναι ανύπαρκτο και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργείται κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους να πιέσουν τους επαγγελματίες για την έκδοση νόμιμων παραστατικών.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του μέτρου, τουλάχιστον έτσι όπως είχε φανεί αρχικά, ήταν να παρέχεται μια πίστωση της τάξεως του 40% επί του ποσού που δαπανά ο κάθε φορολογούμενος για την αναβάθμιση του ακινήτου (ενεργειακή, αισθητική κ.τ.λ.). Το ποσό αυτό θα περνούσε στον λογαριασμό του στο σύστημα του Taxis και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εντός περιόδου 3-5 ετών για την αποπληρωμή οφειλών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ή η φορολογία εισοδήματος.
Ετσι, οι ιδιοκτήτες θα είχαν κίνητρο να μη δέχονται την εκτέλεση εργασιών χωρίς παραστατικά (άρα και χωρίς ΦΠΑ 24%), καθώς το οικονομικό τους όφελος με την έκδοση των αποδείξεων θα ήταν μεγαλύτερο, λόγω ακριβώς της προσφερόμενης έκπτωσης. Το όφελος για το Δημόσιο θα ήταν διπλό, καθώς θα εισέπραττε πολύ υψηλότερο ΦΠΑ απ’ ό,τι σήμερα και παράλληλα φόρο εισοδήματος, που θα εμφάνιζαν υποχρεωτικά οι επαγγελματίες τεχνίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σήμερα εμφανίζουν εισοδήματα στο όριο του αφορολογήτου. Πλέον, φαίνεται ότι το μέτρο θα ακυρωθεί στην πράξη, καθώς ουδείς θα το αξιοποιήσει.
Εν τω μεταξύ τον Ιούλιο, η οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε αισθητά βελτιωμένη εικόνα, συγκριτικά με τους πρώτους μήνες του έτους, λόγω της μεγάλης αύξησης του όγκου των νέων αδειών που καταγράφηκε στις Περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου (514,3%), της Κρήτης (115%), της Δυτικής Μακεδονίας (721,8%), της Ηπείρου (115%) και του Νοτίου Αιγαίου (67,7%). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.841 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 459,6 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 2.084,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 18,5% στον αριθμό των αδειών, κατά 34,7% στην επιφάνεια και κατά 26,3% στον όγκο. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.832 άδειες, που αντιστοιχούν σε 431,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.890,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 33,7% στην επιφάνεια και κατά 21,7% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
Ωστόσο, κατά το φετινό επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα περιορίζεται σε αύξηση κατά 4,5% στον αριθμό και μείωση κατά 1,3% στην επιφάνεια και κατά 1,9% στον όγκο, σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, καταγράφοντας σημάδια «κόπωσης».