«Θέλουμε το υπουργείο να γίνει κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης για να τονίσει την αναγκαιότητα τα επόμενα χρόνια να αναδειχθεί η πράσινη καινοτομία.  Ήδη, όμως θεσμοί και εταιρείες από το χώρο της ενέργειας έχουν 

κάνει βήματα στην ανάδειξη νέων εφαρμογών που θα συνεισφέρουν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας σε σχετική εκδήλωση του ΥΠΕΝ, στις 14-15 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας Go 4.0 Green Crowdhackathon του Υπουργείου. Στόχος του είναι να αναδειχθούν εφαρμογές πράσινης καινοτομίας  που συμβάλλουν αφενός στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, αφετέρου στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ που καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές.

Για τις εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιτευχθεί ο αναγκαίος τεχνολογικός μετασχηματισμός μίλησαν χθες αρκετοί φορείς και εταιρείες από το χώρο της ενέργειας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Σπύρος Οικονόμου, ανέφερε ότι το ΚΑΠΕ προσφέρει μεταξύ άλλων εφαρμογών ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τους ενεργειακούς ελέγχους. Επίσης, μια πλατφόρμα με όλα τα δεδομένα για την παραγωγή  καινοτομίας στην λειτουργία αιολικών πάρκων. Το ΚΑΠΕ όπως είπε ο κ. Οικονόμου έχει καταγράψει το αιολικό δυναμικό της χώρας. Έτσι, στο ερώτημα της βιωσιμότητας ενός έργου το κέντρο δίνει απαντήσεις μέσω του αιολικού άτλαντα που έχει δημιουργήσει και ο οποίος δίνει πληροφορίες στον υποψήφιο επενδυτή. Παρέχει δεδομένα επίσης  τόσο για τους γεωγραφικούς περιορισμούς, όσο και για την επάρκεια του δικτύου. Το ΚΑΠΕ ακόμα παρέχει τεχνολογική υποστήριξη έργων ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο, ενώ σε σχέση με τη βιομάζα τόνισε πως υπάρχουν μελέτες παραγωγικότητας φυτών για την παραγωγή ενέργειας, όπως η κάνναβη.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αγαθάκης γενικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε πως ο οργανισμός έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένα που καταγράφουν στοιχεία από τους έξυπνους μετρητές, στοιχεία αντιμετώπισης βλαβών, κ.α. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει πλατφόρμες δεδομένων, όπως το Community energy river, η οποία είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα για την δημιουργία και την λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο Σπύριος Κιαρτζής, διευθυντής νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας από τα ΕΛ.ΠΕ. χαρακτήρισε κλειδί τη συμβίωση διαφορετικών πηγών ενέργειας, όπως η βιομάζα για την παραγωγή ενέργειας. «Χρειάζονται ιδέες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ωραία λέξη αλλά στο τέλος της ημέρας είναι η εξοικονόμηση χρημάτων αυτό που έχει σημασία», ανέφερε ο κ. Κιαρτζής. Ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ. έχει θέσει σε λειτουργία αιολικά και φ/β ισχύος 26MW, ενώ στο χαρτοφυλάκιο του έχει 300MW έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καθώς και το στόχο επέκτασης της δραστηριότητας στα βιοκαύσιμα. Γι’ αυτό το λόγο στοχεύει σε υποστήριξη πανεπιστημιακών ερευνητικών προγραμμάτων. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Σταματάκης, Διευθυντής του Κέντρου Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ σημείωσε πως το ΚΔΕΠ διαθέτει 16 εργαστήρια δοκιμών (ηλεκτρικές,χημικές, μηχανικές, μεταλλουργικές, γεωτεχνικές δοκιμές). Πελάτες είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η διεθνής βιομηχανία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Πρόκληση όπως είπε είναι η ψηφιοποίηση των ενεργειακών υποδομών με την μετατροπή των συμβατικών ηλεκτρικών δικτύων σε έξυπνα δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εφαρμογή το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα spear στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα πανεπιστήμια, 4 βιομηχανίες ανάμεσα τους και η ΔΕΗ, 3 ερευνητικά κέντρα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος μεταξύ άλλων είναι ο έγκαιρος εντοπισμός κυβερνοεπιθέσεων.