Σε κυρίαρχη δύναμη στην Συρία και βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή αναδεικνύεται πλέον η Ρωσία μετά την συμφωνία που πέτυχαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι. Εκμεταλλευόμενη την απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή, η Ρωσία εμφανίζεται έτοιμη να καταλάβει το κενό εξουσίας 

με την συνεργασία των Τούρκων συμμάχων της, που επίσης βγαίνουν κερδισμένοι από την όλη διαδικασία. Έπειτα από μία πολύωρη συνάντηση στο Σότσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματά τους στη Συρία.Όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δοθεί στους Κούρδους μια διορία 150 ωρών ώστε να απομακρυνθούν από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας σε μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 32 χλμ.

Στη συνέχεια, Ρωσία και Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες γύρω από αυτή την περιοχή, σε βάθος 10 χλμ. από τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας. Επίσης, η  Μόσχα και η Άγκυρα θα διευκολύνουν από κοινού την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ περιοριζόταν στο κεντρικό τμήμα της μεθορίου, ανάμεσα στις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπου επικεντρωνόταν και η στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων. Με τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Ρωσία, το μήκος της περιοχής από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές είναι τριπλάσιο και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που επιθυμούσε η Τουρκία. Επιπλέον είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πάντως ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την στάση των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη συμφωνία για την προσωρινή εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Αν κάνουμε συμβιβασμούς θα ανοίξουμε το δρόμο στην τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε, τονίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Αλλά και οι ΗΠΑ δεν έκρυψαν την δυσφορία τους για τις τουρκικές πρωτοβουλίες. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει, σε μια προφανή κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον έναντι της Άγκυρας. «Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς – και υποθέτω πως είναι ακριβείς – θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN. «Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.