H ExxonMobil στο Σκαμνί- Παραπλανούσε επί Δεκαετίες Μετόχους και Κοινό για την Κλιματική Αλλαγή

H ExxonMobil στο Σκαμνί- Παραπλανούσε επί Δεκαετίες Μετόχους και Κοινό για την Κλιματική Αλλαγή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 28 Οκτωβρίου 2019 - 16:40

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης κατέθεσε μήνυση κατά της πετρελαϊκής Exxon Mobil Corp, κατηγορώντας την για παραπλάνηση των επενδυτών και των πελατών της σε χρονικό βάθος δεκαετιών, σχετικά με το ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή.

Η Γενική Εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Μάουρα Χίλι κατέθεσε την μήνυση αμέσως μετά την αποτυχία της Exxon να καθυστερήσει τη διαδικασία κατάθεσης της αγωγής, έως την ολοκλήρωση μιας δίκης με το ίδιο περιεχόμενο, που άρχισε προ ολίγων ημερών σε δικαστήριο της Νέας Υόρκηςμε ενάγουσα την Κυβέρνηση της Πολιτείας. Η μήνυση κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο της Κομητείας Σάφολκ, στην Βοστόνη, και στο κείμενό της υποστηρίζεται ότι η Exxon Mobil παραπλάνησε συστηματικά τους επενδυτές της, σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της, ενώ παραπλάνησε και τους οδηγούς αυτοκινήτων, καθώς και άλλους πελάτες της, αναφορικά με την επίπτωση των προϊόντων που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων στην πρόκληση της αλλαγής του κλίματος.

“Ο στόχος μας εδώ είναι απλός: να σταματήσουμε την εμπλοκή της Εxxon Mobil σε αυτή την παραπλάνηση και να της επιβληθούν κυρώσεις για την συμπεριφορά της”, δήλωσε η Χίλι στους δημοσιογράφους.
Ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών δημοσίευσε εκτενή έκθεση στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η παραπλανητική εκστρατεία της εταιρείας.

Σύμφωνα με αυτή, στελέχη της Exxon, μεταξύ των οποίων ο Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αποχώρησς το 2017 για να γίνει υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ ήταν γνώστες των επιστημονικών πορισμάτων για το θέμα, εκείνα έλεγαν δημοσίως τα εντελώς αντόθετα.

Συχνά, τα επιχειρήματα που διατύπωνε η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος, έμοιαζαν εντελώς ακατάληπτα, όταν συγκρίνονταν απο κοινού με εκείνα που υποστήριζαν οι συντάκτες της έκθεσης του Center for Climate Change Communication, με τον ευφάνταστο τίτλο "αντιφατική διχνογνωμία".

"Η άρνηση της αλλαγής του κλίματος στερείται συνοχής, επειδή δεν αφορά σε επιστημονικά στοιχεία, αλλά το πώς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότές μας σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώπιον των επιπτώσεων από τη διαταραχή του κλίματος", επισημαίνουν οι ερευνητές. "Οι αρνητές της αλλαγής του κλίματος απορρίπτουν τη συγκεκριμένη επιστήμη επειδή αντιτίθενται στις προτεινόμενες, ή θεωρούμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" συνεχίζουν οι ίδιοι.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ενεργειακές εταιρείες γνώριζαν ότι η αλλαγή του κλίματος ήταν πραγματική, εδώ και δεκαετίες, αλλά αντέδρασαν, προσπαθώντας όχι να μεταβάλουν τις πρακτικές που συνέβαλαν σε αυτήν, αλλά με την εξαπάτηση του κοινού, μια εκστρατεία που περιλάμβανε μια περιβόητη ολοσέλιδη καταχώρηση στους New York Times, για την «νευρική επιστήμη» της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι εταιρείες αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν ένα ψευδές αφήγημα, ότι δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση για το γεγονός της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από ανθρωπογενείς δραστηριότητες να πείσουν τα σκαι έπεισαν σημαντικά Μέσα ενημέρωσης να καλύψουν το ζήτημα σαν να υπήρχε, όντως, αμφιβολία επ΄αυτού. Το ειρωνικό είναι ότι σε αυτό το μέτωπο, τα κατάφεραν!

Στην ExxonMobil, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, αυτή η αποστροφή στην αλήθεια απέκτησε τόσο βαθιές ρίζες σε σημείο ώστε να παραμορφώσει τις επιχειρηματικές πρακτικές της. Η εταιρεία φέρεται να εξαπατούσε τους επενδυτές της, λέγοντάς της ότι πρόβλεπε αυξανόμενα "αντιπροσωπευτικά κόστη", που σχετίζονται με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τους φόρους, αλλά δεν αποκάλυπτε το πλήρες ποσό αυτών των δαπανών, ενώ ενίοτε δεν τις ενσωμάτωσε καν στις οικονομικές προβλέψεις της.

"Η Exxon παρείχε ψευδείς και παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους οικονομικούς κινδύνους που συνεπάγονται για τις δραστηριότητές της, οι ολοένα και πιο αυστηρές πολιτικές και κανονισμοί που αναμένεται να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής", αναφέρεται στην αρχική καταγγελία που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης πριν από περίπου ένα χρόνο.

"Αντί να διαχειριζόμαστε αυτούς τους κινδύνους με τον τρόπο που αναμενόταν για λογαριασμό των επενδυτών της, η Exxon χρησιμοποίησε εσωτερικές πρακτικές που ήταν ασυμβίβαστες με τις εκθέσεις της, διατηρήθηκαν μυστικές από τους μετόχους της και εξέθεσαν την εταιρεία σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την αλλαγή του κλίματος, από ό, τι οι επενδυτές χειραγωγήθηκαν να πιστεύουν", αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.

Τουλάχιστον δύο εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν με αποδέκτες τους μετόχους της, το 2014, με τίτλο "Ενέργεια και άνθρακας - Διαχείριση των κινδύνων" και "Ενέργεια και κλίμα", εγκρίθηκαν από κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κ. Τίλερσον, αναφέρει η News Climate Liability News. Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης, και οι δύο αναφορές περιείχαν δόλιες πληροφορίες.

"Για 60 χρόνια, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους για την υπερθέρμανση του πλανήτη από την καύση των προϊόντων της, αλλά αντί να προειδοποιεί το κοινό, ή να πράξει κάτι γι 'αυτό, επέλεξε να ενορχηστρώσει μια μαζική εκστρατεία άρνησης και κωλλυσιεργίας, που αποσκοπούσε στην προστασία των κερδών της, "ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Σέπραν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, στους Los Angeles Times. "Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: η Exxon παραπλάνησε το κοινό", είπε.

Η Λετίσια Τζέιμς, η οποία ανέλαβε γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, το 2018, έχει ζητήσει από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Exxon να καταβάλει ως πρόστιμο, ποσό μεταξύ 476 εκατ. και 1,6 δισ. δολαρίων, μολονότι το ποσό αυτό βαίνει αυξανόμενο.

Η ExxonMobil άντλησε, πέρυσι, έσοδα ύψους 279 δισ. δολαρίων!