Γ. Μπασιάς: Τεράστιο Κοίτασμα Φ. Αερίου στην Κρήτη; Σκεφτείτε το Ξανά!

Γ. Μπασιάς: Τεράστιο Κοίτασμα Φ. Αερίου στην Κρήτη; Σκεφτείτε το Ξανά!
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 6 Νοεμβρίου 2019 - 00:25

Ανοησία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, την άποψη που διατύπωσε, πρόσφατα, στην Αθήνα, παράγοντας της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με την οποία το κοίτασμα της Κρήτης περιέχει φυσικό αέριο 250 δισ. κυβικών μέτρων, ήτοι, ποσότητα ανάλογη του αχανούς κοιτάσματος, Ζορ, στην Αίγυπτο.«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη μέρα της κρίσης. Μόνο τότε, δηλαδή όταν θα έχουμε πραγματικά αποτελέσματα

θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε την πραγματική εικόνα», εξήγησε ο κ. Μπασιάς μιλώντας στο 15ο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία.

Όμως, ο ίδιος αναγνώρισε τη δυναμική της ευρύτερης περιοχής ως προς την προοπτική της να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες εστίες παραγωγής ενέργειας. «Το ερώτημα είναι το πώς θα αυξήσουμε την προσφορά από την Ανατολή προς τη Δύση ώστε να περιορίσουμε την εξάρτηση του Νότου από τον βορρά», τόνισε ο κ. Μπασιάς.

Μιλώντας στο energia.gr. από την Κύπρο, για το θέμα, o επικεφαλής της ΕΔΕΥ εξηγεί πως ανάλογες δομές υπάρχουν σε πολλά σημεία που διαθέτουν παραπλήσια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, συνέχισε, σε κανένα από αυτά δεν έχει γίνει γεώτρηση, κάτι που σημαίνει πως "μπορεί το 20% να διαθέτει ποσότητες υδρογονανθράκων, μπορεί όμως και όχι."

Ο κ. Μπασιάς τονίζει, ακόμη, πως έχει ανοίξει η πρώτη φάση των ερευνών, τριετούς διάρκειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει, αρχικά, η επεξεργασία των δεδομένων που θα έχουν συλλεγεί, μαζί με ορισμένα γεωφυσικά δεδομένα, από την κοινοπραξία της οποίας επικεφαλής “είναι η Total και όχι η αμερικανική ExxonMobil, όπως εκ παραδρομής αναφέρεται, συχνά, στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση των ερευνών, και αυτή με τριετή διάρκεια, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες πάνω σε περιοχές που θα έχουν ήδη επιλεγεί από τις εταιρείες, ως έχουσες τις σαφέστερες ενδείξεις περί ύπαρξης υδρογονανθράκων.

Τέλος, συνέχισε, προβλέπεται, συμβατικά και μια τρίτη φάση, διετούς διάρκειας.

«Είναι σημαντικό η ΕΔΕΥ να διαθέτει τεχνική συμμετοχή εκτός από νομική, στο όλο project, κάτι που της επιτρέπει να συνομιλεί με τις εταιρείες ανά τρίμηνο. Θέλουμε να πείσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να περάσουμε στη φάση των γεωτρήσεων πάνω στην πενταετία  Είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες των ερευνών  με απώτερο στόχο να αντλήσει πολύτιμα κεφάλαια για την οικονομία, προτού εκπνεύσει το 2028, ήτοι, το έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η χώρα θα αποσυρθεί από τον λιγνίτη. Και τα 8 χρόνια που απομένουν, συμπίπτουν, χρονικά, με τις τρείς φάσεις της συνολικής σύμβασης των ερευνών», υπογράμμισε στο energia.gr., ο κ. Μπασιάς.