«Τρέχει» την Γερμανία για την Ηλεκτροκίνηση η Μέρκελ

«Τρέχει» την Γερμανία για την Ηλεκτροκίνηση η Μέρκελ
energia.gr
Παρ, 8 Νοεμβρίου 2019 - 09:41

Η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030, δήλωσε την Κυριακή η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που ξεκίνησε συνομιλίες με τις γερμανικές αυτοκινητοβιοηχανίες  από την αρχή της εβδομάδας. Η καγκελάριος, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, δήλωσε ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι «φιλικό προς το κλίμα 

 

 

ευέλικτο, οικονομικό και άνετο», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εκατομμύριο σταθμούς φόρτισης μέχρι και το 2030 και ότι η βιομηχανία θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια».

Η Γερμανία έχει περίπου, 20.000 σημεία φόρτισης και η Καγκελάριος είπε, ότι η αύξηση του αριθμού τους θα είναι κρίσιμη, ώστε να πεισθούν οι καταναλωτές να αφήσουν τη βενζίνη και το πετρέλαιο, για την ηλεκτροκίνηση, όπως αναφέρεται στο Euractiv.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η συνάντηση της Δευτέρας με όλους τους γίγαντες της αυτοβιομηχανίας, θα επικεντρωθεί στο πως ο τομέας θα συμβαδίσει με τους στόχους των εκπομπών, αλλά και για το πώς η  αλλαγή σε ηλεκτρική ενέργεια, θα επηρεάσει την αγορά εργασίας. 

Στη Γερμανία, ο συνολικός στόχος μείωσης των εκπομπών για το 2030, είναι στο 55%, όμως είναι αμφίβολος. Δεδομένης της υψηλής συμβολής των μεταφορών στις εκπομπές, η κυβέρνηση της Μέρκελ, προσφέρει ελκυστικά κίνητρα για τους αυτοκινητιστές, με σκοπό να στραφούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι καταναλωτές μπορούν σήμερα να υπολογίζουν σε επιχορηγήσεις, έως και 4.000 ευρώ και θα μπορούν σύντομα να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο ποσό. Η Καγκελάριος θέλει οι ηγέτες της βιομηχανίας να μοιραστούν το βάρος της υποστήριξης του σχεδίου, ώστε οι πωλήσεις να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. 

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Stephan Weil, ο οποίος, επίσης, είναι και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen, δήλωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει δέσμευση ότι μέχρι και το 2021,θα δημιουργηθούν 100.000 τέτοια σημεία. «Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται ενώπιον πολύ απαιτητικών καιρών και θα πρέπει να συνοδευτεί από την ενεργή συμμετοχή εκείνων των υπεύθυνων που χαράζουν την πολιτική»

Οι γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων της VW και της BMW, έχουν αποδεχθεί την παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να δουν περισσότερες υποδομές να γίνονται, προτού ρίξουν όλο τους το βάρος στην αλλαγή. 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν να απογειώνονται στη Γερμανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερες από 53.000, νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταγράφηκαν στη χώρα το 2018, από 34.000, που ήταν το 2017. Αυτή τη χρονιά, η Γερμανία βρίσκεται σε τροχιά να προσεγγίσει κοντά τις 100.000.