Την εξυγίανση του ισολογισμού της επιταχύνει η Αlpha Bank, προχωρώντας σε μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, με carve-out (διαδικασία μερικής απόσχισης ζημιογόνων δραστηριοτήτων). Πρόκειται για συναλλαγή ύψους 12 δισ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 73% και θα διαμορφώσει τους δείκτες NPE και NPL σε 20% και 10%, από 44% και 28% αντίστοιχα.

Μετά τη συναλλαγή, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας I (CET1) θα διατηρηθεί σε επίπεδα άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, με την τράπεζα να στοχεύει σε CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17% το 2022, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2). Η συναλλαγή δεν επιφέρει καμία μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων (dilution).

Το Πρόγραμμα Εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσεων - HAPS, το οποίο εισήχθη πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφισθεί στο επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι θα έχει καταλυτική δράση ως προς τις ενέργειες για την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών. Πρόθεση της Alpha Bank είναι η χρήση εγγυήσεων έως 3,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».

Επίσης ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση της πλατφόρμας διαχείρισης NPΕs της τράπεζας μέσα από τη συνεργασία με μία ισχυρή και διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία. Με την πώληση των σχετικών δραστηριοτήτων και της υποδομής της τράπεζας προς την Cepal Hellas, θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας διαχείρισης («Νέα Cepal»), που θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο πλευρών, εξασφαλίζοντας γρήγορα τους απαραίτητους πόρους.

Ο δ/σ της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλης κλίμακας εξυγίανση του ισολογισμού μας δεν οδηγεί μόνον σε δραστική μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, αλλά μας επιτρέπει να δρομολογήσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου της τράπεζας, τοποθετώντας και πάλι τους πελάτες μας στο επίκεντρο και προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από μία πιο αποτελεσματική πλατφόρμα εξυπηρέτησης. Η αναδιάρθρωση της οργανωτικής μας δομής, με σαφή καταμερισμό αρμοδιοτήτων, και η προσήλωση της νέας διοικητικής μας ομάδας στις στρατηγικές προτεραιότητες και στην επίτευξη των στόχων μας, θα οδηγήσουν την Alpha Bank σε μία νέα εποχή».

Αποτελέσματα

Σε 91,6 εκατ. ευρώ, έναντι 53,8 εκατ. ευρώ, ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους που αντιστοιχούν στους μετόχους, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα.

Τα βασικά στοιχεία είναι:

  •  Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 18% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, ενισχυμένο κατά 25 μονάδες βάσης.
  • Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. το γ' τρίμηνο.
  • Το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 830 εργαζομένων, με αναμενόμενο όφελος περίπου 35 εκατ., σε ετήσια βάση.