Η Κυβερνητική Πολιτική για την Απανθρακοποίηση στο Επίκεντρο του 24ου Εθνικού Συνεδρίου "Ενέργεια & Ανάπτυξη" του ΙΕΝΕ

Η Κυβερνητική Πολιτική για την Απανθρακοποίηση στο Επίκεντρο του 24ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργεια & Ανάπτυξη του ΙΕΝΕ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 26 Νοεμβρίου 2019 - 08:46

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 24ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). To σενάριο του εντυπωσιακού σε επιτυχία και αποτελέσματα, ετήσιου συνεδρίου του ΙΕΝΕ εκτυλίχθηκε στις 21-22 Νοεμβρίου 2019 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα. 

Επρόκειτο, κατά γενική ομολογία, για ένα από τα πλέον επιτυχημένα ετήσια συνέδρια που έχει διοργανώσει το ΙΕΝΕ, αν όχι το καλύτερο, και τούτο, λόγω του υψηλού αριθμού των διακεκριμένων ομιλητών, των ιδιαίτερα στοχευμένων συνεδριών και της θεματολογίας που αναπτύχθηκε σε αυτές.  

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει την απανθρακοποίηση και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην πορεία προς αυτό τον στόχο απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης που έλαβε χώρα επί διήμερο. Το συνέδριο-θεσμός για τα ενεργειακά πράγματα της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης, το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκαινιάστηκε με τα εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, και του καθ. Παντελή Κάπρου, Διευθυντή του Εργαστηρίου E3M Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.

Το 24o Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που είχε εφέτος, ως ειδικό θέμα: «Ο Κομβικός Ρόλος της Ενέργειας στην Οικονομική Ανάπτυξη», συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να υπογραμμιστούν οι ραγδαίες αλλαγές που σημειώνονται σήμερα, όσον αφορά στην αναδιάταξη των ενεργειακών πολιτικών, την αναπροσαρμογή του ενεργειακού μείγματος σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, στη χάραξη πολιτικής καθώς και στην ανάλυση και πρόοδο των έργων.

Με περισσότερους από 250 αντιπροσώπους, 70 συντονιστές, ομιλητές και συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με 12 συνεδρίες, εκ των οποίων ορισμένες παράλληλες, το ετήσιο συνέδριο του IENE αποδείχτηκε, για άλλη μια χρονιά, μια ανεκτίμητη πηγή πληροφόρησης και ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του Υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σημαντικές αλλαγές έως το 2030, προκειμένου να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας, να προωθήσει τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση και να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. «Όπως και στο παρελθόν, ο λιγνίτης αποδείχθηκε ο εθνικός θησαυρός που βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στη μεταπολεμική περίοδο, έτσι και σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να ωθήσουμε την οικονομία και να επιδιώξουμε ένα καθαρό περιβάλλον», τόνισε ο υφυπουργός.

Κορυφαία στιγμή του 24ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη», απετέλεσε, αναμφισβήτητα, η κατ’ αποκλειστικότητα παρουσίαση από τον κ. Kieran McNamara, αναλυτή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Του World Energy  Outlook 2019, που είχε δημοσιευθεί μόλις προ ημερών. Το βασικό συμπέρασμα του εφετινού Outlook είναι ότι ο κόσμος της ενέργειας χαρακτηρίζεται από μια σειρά έντονων ανισοτήτων, καθώς σχεδόν ένα δισεκ. άνθρωποι, ιδίως στην Αφρική, παραμένουν χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΙΕΑ επεξεργάστηκε ορισμένα σενάρια, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, στα οποία αποτυπώνεται το ποιά χαρακτηριστικά θα προσλάβει η προμήθεια και χρήση της ενέργειας κατά τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η ομιλία της κας. Ειρήνης Νικολάου, Policy Officer της DG Climate Action Unit των Βρυξελών, η οποία περιέγραψε τον οδικό χάρτη της Κομισιόν για την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050, τα ενδιάμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και τις συγκεκριμένες δράσεις από πλευράς κρατών -μελών της ΕΕ.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η ευρηματική καινοτομία που χαρακτήρισε το εφετινό Συνέδριο, το «Φόρουμ των Πρεσβευτών που ακολούθησε την παρουσίαση του κ. McNamara. Το «Ambassador’s Forum» που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κα. Zhang Qiyue, και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό των Κινέζων ως χώρα για επιχειρηματικότητα. Ήρθε η ώρα για οικονομική συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά η κα. Qiyue, η οποία φανέρωσε βαθιά γνώση του τομέα της ενέργειας, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τους ομιλητές που την διαδέχτηκαν στο βήμα.

Ο κ. Tim Yeo, πρόεδρος του New Nuclear Watch Institute, πρώην μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρθηκε στην εμπειρία της χώρας του στον άνθρακα και στον τρόπο με τον οποίο τον κατήργησε  πριν από λίγα χρόνια, από εθνικό καύσιμο, παραχωρώντας τη θέση του  στο φυσικό αέριο. Η μετατροπή των παλαιών ανθρακωρυχείων και των πόλεων που γειτνίαζαν με αυτά , σε σύγχρονα κέντρα παραγωγής και τεχνολογικής ανάπτυξης, συνέβαλε στην αναζωογόνηση πολλών φτωχών περιοχών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Tim Yeo.

Σημαντική ήταν και η ομιλία του Dr. Andrei Konoplyanik, συμβούλου του Γενικού Διευθυντή της Gazprom Export και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Gubkin Oil & Gas του Πανεπιστημίου Gubkin. Ο Ρώσος καθηγητής παρουσίασε μια άριστα τεκμηριωμένη ανάλυση σχετικά με το ρόλο του φυσικού αερίου στη σύγχρονη ενεργειακή χρήση και αναφέρθηκε στο μελλοντικό ρόλο του καυσίμου, υπό το πρίσμα των νέων πράσινων πολιτικών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο καθ. Παντελής Κάπρος, παρουσίασε την τελευταία ανάλυσή του για τους ευρωπαϊκούς στόχους και εξήγησε το πώς η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Επίσης, η 4η συνεδρία αποδείχτηκε ιδιαίτερα διαφωτιστική και υπήρξε από τις πλέον δημοφιλείς στο διήμερο εθνικό συνέδριο του ΙΕΝΕ, καθώς επικεντρώθηκε στις επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από πλευράς παρευρισκομένων για την ομιλία του κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, Προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης ενεργειακής εταιρείας της Ελλάδας, ο οποίος εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με τα καύσιμα του μέλλοντος, αλλά και το έργο που επιτελούν, αυτό το διάστημα, τα ΕΛΠΕ. Επίσης, μίλησε ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής της ENEL Green Power Hellas, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο  έργο αιολικής ενέργειας των 160 MW στη χώρα μας, ενώ ο κ. Γεώργιος Πολυχρονίου, ανώτερο στέλεχος της ΔΕΠΑ, μίλησε για την πρόοδο του διασυνδετήριου αγωγού IGB και ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas παρουσίασε τα έργα ανάπτυξης φυσικού αερίου της εταιρείας, στα πεδία Karish και Tanin, στο Ισραήλ.

Την πρώτη ημέρα του 24ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη», έκλεισαν οι παράλληλες συνεδρίες που επικεντρώθηκαν, η μέν στην νέα αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη, με τη συμμετοχή πλειάδας κορυφαίων ειδημόνων και στελεχών της αγοράς, όπως, μεταξύ άλλων, η κα. Boyana Achovksi γενική γραμματέας της Gas Infrastructure Europe των Βρυξελών και η κα. Ειρήνη Ιακωβίδου, προϊσταμένη του τμήματος δικτύων φυσικού αερίου της ΡΑΕ και η δε, με την ηλεκτροκίνηση και τα έξυπνα δίκτυα, τις έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα νησιά. Η τελευταία συνεδρία συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων, χάρη στην ομιλία της κας. Αλεξάνδρας Σδούκου, γενικής γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ. Η κα. Σδούκου τόνισε ότι «καλούμαστε όλοι μας αυτή τη στιγμή να θέσουμε όλες τις βάσεις για να  μπορέσει και η χώρα μας να αναπτύξει φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές υποδομές.» Στη συνέχεια επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν τα δίκτυα στο νέο αυτό τοπίο αλλά και το ρόλο που έχουν οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής, που είναι οι βασικοί συντελεστές για τη μετάβαση στα εξελιγμένα συστήματα του μέλλοντος, στη δημιουργία έξυπνων υποδομών, έξυπνων πόλεων και νησιών, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ως χώρα απέχουμε πολύ από το μέλλον.

Στις ίδιες συνεδρίες μίλησαν, μεταξύ άλλων, η Δρ. Αθανασία Αλωνιστιώτη, καθηγήτρια του τμήματος πληροφορικής και τηλεπικοινωνίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Παντελής Βογιατζής, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και DPO της ΕΔΑ Αττικής, καθώς και η κα. Σοφία Πολιτοπούλου, Διευθύντρια του κλάδου ρυθμιστικών θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ και μέλος του ΔΣ. του ΙΕΝΕ.

Κατά την δεύτερη ημέρα του 24ου ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των πρώην υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μανιάτη, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μη γίνει το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης, μοχλός κοινωνικού αποκλεισμού και τόνισαν ότι θα πρέπει να εγερθεί ζήτημα «Κλιματικής Δικαιοσύνης».

Ιδιαίτερα ζωντανή ήταν η συνεδρία που ακολούθησε, στην οποία εξετάστηκε η νέα αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη, με τη συμμετοχή μιας πλειάδας διακεκριμένων στελεχών της αγοράς, όπως, μεταξύ άλλων, το μέλος του ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, κ. Γιώργος Στάμτσης, ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπως και ο κ. Ahmet Turkoglu, Διευθύνων Σύμβουλος του Turkish Energy Exchange.

Ακολούθησαν δύο παράλληλες συνεδρίες που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, με θέμα τις αγορές ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια, η πρώτη και τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται των υδρογονανθράκων, η δεύτερη. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Aleksandar Mijuskovic, σύμβουλος του Εκτελεστικού Διευθυντή της SEE CAO του Μαυροβουνίου, ο κ. Shkelqim Bozgo, Managiong Partner, SEA Consulting της Αλβανίας, η κα. Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Ελληνικά Πετρέλαια καθώς και πρόεδρος της επιτροπής Downstream του ΙΕΝΕ, ο Δρ. Ιωάννης Μπασιάς, Επικεφαλής της ΕΔΕΥ και ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas και μέλος του ΔΣ του ΙΕΝΕ.

Η δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου-θεσμός για την ελληνική και όχι μόνο, ενεργειακή πραγματικότητα, ολοκληρώθηκε με δύο πολύ επιτυχημένες συνεδρίες που διεξήχθησαν, επίσης, εκ παραλλήλου.

Η πρώτη είχε ως θέμα τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα και στην οποία ανέπτυξαν τις θέσεις τους, μεταξύ άλλων, ο κ. Ευθύμιος Τσίτουρας,. Διευθυντής διεύθυνσης εξοικονόμησης ΣΗΘΥΑ & δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, του ΔΑΠΕΕΠ και ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας.

Η δεύτερη συνεδρία επικεντρώθηκε στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παραμέτρους του νέου ενεργειακού τοπίου, με κεντρικούς ομιλητές τον καθ. Άγγελο Συρίγο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου και βουλευτή της ΝΔ και τον Δρ. Κώστα Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΔΙΣ, του Πάντειυο Πανεπιστημίου, οι οποίοι μίλησαν διεξοδικά για τις δυνατότητες και τους κινδύνους από την πιθανή ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.

Το 24ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ ολοκληρώθηκε με τη βράβευση, με τα βραβεία «Προμηθέας»  του κ. Γιάννη Φαλέκα, δημοτικού συμβούλου Αλεξανδρούπολης και τέως Αντιδημάρχου της ακριτικής πόλης, για τo πρωτοποριακό έργο του στην προώθηση γεωθερμικών εφαρμογών, καθώς και του κ. Γιώργου Παππού, Γενικού Διευθυντή ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», για την καθοριστική συμβολή του στην εφαρμογή προγράμματος Βελτίωσης της Ενεργειακής Αποδοτικότητας δημόσιων κτηρίων στον Νομό Μεσσηνίας. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής.