θα επιτρέψουν στα κτίρια να λειτουργούν με ανανεώσιμη ενέργεια όλο το χρόνο. Στη Σουηδία, η εταιρία Nilsson Energy και ο δήμος Vargarda θα εγκαταστήσουν ένα σύστημα που θα μπορεί να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια σε 172 διαμερίσματα για 8.760 ώρες το χρόνο. Το εγκατεστημένο σύστημα θα αποθηκεύει ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται από ηλιακή ενέργεια μέχρις ότου η ενέργεια αυτή χρειαστεί.
Όλα τα κτίρια θα είναι εφοδιασμένα με ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ. Η ηλιακή ενέργεια που θα παράγεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ημερών της Σουηδίας θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα κτίρια και θα φορτίζει την μπαταρία. Εν τω μεταξύ, από την πλεονάζουσα ενέργεια, θα παράγεται υδρογόνο μέσω ενός ηλεκτρολύτη για να χρησιμοποιείται το χειμώνα. Με τη σειρά του το αποθηκευμένο υδρογόνο θα τροφοδοτεί μια κυψέλη καυσίμου των 5 kW (ξεχωριστές κυψέλες για κάθε κτίριο) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η απορριπτόμενη θερμότητα που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία θα συμπληρώσει τη θέρμανση που παρέχεται στα κτίρια από μια γεωθερμική αντλία θερμότητας. Να σημειωθεί πως πέρυσι, η Nilsson Energy ανέλαβε την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου στο χωριό Mariestad στη Σουηδία.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υδρογόνου, η διεθνής αγορά υδρογόνου θα μπορούσε να ανέλθει σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050, καλύπτοντας το 18% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, προσφέροντας 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 6 γιγατόνους ανά έτος. Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το υδρογόνο λαμβάνει και πάλι σοβαρή σημασία ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Εκτός από την παγκόσμια επιθυμία για περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές καυσίμων, η βελτίωση της τεχνολογίας υδρογόνου και η αύξηση της κυβερνητικής στήριξης για εναλλακτικά καύσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον σε χώρες, όπως η Γερμανία θα συνεισφέρουν στην υποστήριξη της οικονομίας του υδρογόνου.
Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε στην Ελλάδα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο χαρακτηρίζει το υδρογόνο μια μελλοντική λύση. Αναφέρει πως η Ελλάδα σημειώνει σημαντική επίδοση στην επιστημονική και ερευνητική διερεύνηση στον τομέα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ. «Επιπλέον, σημαντικές είναι οι δυνατότητες για τη σύζευξη των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και του αερίου, μέσω εφαρμογών αποθήκευσης με μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ανανεώσιμο αέριο, όπως το υδρογόνο. Το αέριο, που θα παράγεται με αξιοποίηση ενέργειας ΑΠΕ, θα μπορεί να εγχυθεί στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τη θέρμανση κτιρίων ή στις μεταφορές» αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.