ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, με το οποίο η Επιχείρηση θα επιδιώξει να σφραγίσει τη στροφή της προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν στη διάρκεια του πρώτου δεκαήμερου του μήνα που λήγει και έρχονται να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των σταθμών ΑΠΕ, ισχύος 4,5 γιγαβάτ, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, αλλά και υλοποίησης, τουλάχιστον για ορισμένους από αυτούς.
Η διοίκηση της 100% θυγατρικής του Ομίλου ΔΕΗ καθώς και η διοίκηση της Επιχείρησης βρίσκονται στο στάδιο των διαβουλεύσεων με εγχώριους και εξωχώριους επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για το ενδεχόμενο να συμπηχθούν κοινοπραξίες που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν τα έργα.
Η ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πλεονέκτημα των μεγάλων εξαντλημένων λιγνιτικών πεδίων που κατέχει, τόσο στη Δ. Μακεδονία όσο και στην Μεγαλόπολη, προκειμένου να φέρει σε πέρας το φιλόδοξο έργο της προσθήκης 1 γιγαβάτ σε ΑΠΕ, εξ ιδίων δυνάμεων, αλλά και με συμπράξεις με ιδιώτες, -όπως η πρόσφατη που δρομολόγησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την εταιρεία ΜΤG- έως το 2024, από τα συνολικά 6 γιγαβάτ σε αδειοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 4,24 ευρώ, επίπεδο που που συνιστά νέο υψηλό 52 εβδομάδων, με την κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης να διαμορφώνεται στα 983,68 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό της μεταστροφής του κλίματος για την πολύπαθη εταιρεία, τους τελευταίους μήνες, το γεγονός ότι η άνοδος από τα χαμηλά του περασμένου Ιανουαρίου ανέρχεται ήδη σε 235%.
Οι προοπτικές που διανοίγονται γην ΔΕΗ είναι ευοίωνες, με την Axia Research να χαρακτηρίζει την Επιχείρηση ως ένα από τα πλέον σημαντικά περιστατικά ανάκαμψης που καταγράφηκαν στην ελληνική κεφαλαιαγορά, και ν θέτει την τιμή- στόχο για τη μετοχή της, στα 7,3 ευρώ, με παράλληληλ σύσταση αγοράς για τους πελάτες της. Ακόμη, η Pantelakis Sec. εκτιμά ότι η "νέα ΔΕΗ", όταν θα απαλλαγεί από τον ζημιογόνο λιγνίτη, θα είναι παραγωγικά μικρότερη, αλλά πολύ πιο κερδοφόρος και ευέλικτη. Τέλος, η Standard and Poors, αποτιμά ως θετικές τις αναθεωρημένες στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ και σημειώνει ότι μπορούν να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, το 2020 θα είναι το έτος κατά το οποίο ο λόγος λειτουργικής κερδοφορίας, ως προς το καθαρό χρέος, θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, με το EBITDA να κυμαίνεται στο εύρος των 650 - 700 εκατ. ευρώ, εκτός της καταβολής των ΥΚΩ, και με αυτά να ανέρχεται στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 850 -900 εκατ. ευρώ. Ακόμη, καθώς θα αποσύρονται σταδιακά οι λιγνιτικές μονάδες και θα υλοποιούνται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, η ΔΕΗ προβλέπεται να εγγράψει λειτουργικά κέρδη της τάξης του 1 δισ. ευρώ το 2024!