ΗΠΑ: H Ενεργειακή Κάλυψη των Data Centers Παραμένει «Άγρια Δύση»

ΗΠΑ: H Ενεργειακή Κάλυψη των Data Centers Παραμένει «Άγρια Δύση»
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Δευ, 7 Απριλίου 2025 - 17:43

Η απόλυτη αναρχία κυριαρχεί στον χώρο της ενεργειακής κάλυψης των data centers στις ΗΠΑ, καθώς οι πάροχοι ενέργειας καλούνται να διαχειριστούν έναν κλάδο γεμάτο αδιαφάνεια και αβεβαιότητα. Όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα σε επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούν διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ, οι κρούσεις από τους τεχνολογικούς κολοσσούς προς τους προμηθευτές ενέργειας έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, με την εκτιμώμενη ενεργειακή ζήτηση να έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν συνεπάγεται και ταυτόχρονη ανάπτυξη για τους παρόχους, καθώς η αγορά των ψηφιακών υποδομών χαρακτηρίζεται από μυστικότητα και ρευστότητα, με τις επενδύσεις να θεωρούνται κάθε άλλο παρά βέβαιες.

Όπως αποκαλύπτει μία πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Reuters, οι πάροχοι ενέργειας στις ΗΠΑ δέχονται αυξανόμενες αιτήσεις για σύνδεση των δικτύων τους με data centers που θα κατασκευαστούν μελλοντικά. Είναι γνωστό πως οι σύγχρονες ψηφιακές υποδομές απαιτούν τεράστια φορτία αδιάληπτης ενέργειας, ειδικά καθώς η χρήση ΑΙ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές data centers απαιτούν ειδικές συμφωνίες με τις τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτή η εικόνα θα ήταν ιδιαίτερα θετική για τους προμηθευτές ενέργειας καθώς θεωρητικά θα διασφάλιζαν μεγάλους πελάτες για αρκετά χρόνια.

Εντούτοις, ο κλάδος των data centers παραμένει ιδιαίτερα άναρχος. Ένα βασικό ζήτημα είναι η ογκώδης κατανάλωση αυτών των υποδομών που συχνά ξεπερνά τη συνολική κατανάλωση όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μία κοινότητα, και εκ των πραγμάτων την εγκατεστημένη ισχύ. Αυτό σημαίνει πως ο πάροχος ενέργειας πρέπει να κατασκευάσει νέες μονάδες παραγωγής σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η ταχύτητα ανάπτυξης των ψηφιακών υποδομών ξεπερνά κατά πολύ τους παραδοσιακούς ρυθμούς κατασκευής των ενεργειακών υποδομών. Ταυτόχρονα, αν οι πάροχοι συμφωνήσουν να προμηθεύσουν τα data centers με ενέργεια, τότε οφείλουν να μελετήσουν πολύ προσεκτικά το δίκτυό τους και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε αλλαγές, καθώς μία πιθανή αποσύνδεση ενός data center για λόγους ασφαλείας ισοδυναμεί με μεγάλα φορτία πλεονάζουσας ενέργειας στο δίκτυο, δημιουργώντας τον κίνδυνο υπερφόρτωσης και εντέλει μαζικού μπλακ-άουτ. Προ ολίγων εβδομάδων, μία μελέτη σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο είχε αποκαλύψει το πόσο τρωτά είναι τα δίκτυα.

 

Οι αιτήσεις για σύνδεση data centers που δέχονται οι πάροχοι ενέργειας σε GW. Πηγή: Reuters.

 

Από την άλλη πλευρά, οι προμηθευτές ενέργειας καλούνται να αποφασίσουν για το αν θα δεχθούν αυτές τις προτάσεις μέσα σε έναν λαβύρινθο της αγοράς. Η έρευνα του Reuters καταδεικνύει πως αρκετές φορές οι τεχνολογικοί κολοσσοί πλησιάζουν διαφορετικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού σχετικά με την ίδια υποδομή, κάτι που οδηγεί σε σύγχυση όσον αφορά την πραγματική τελική κατανάλωση στην ίδια περιοχή. Αυτό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως τα περισσότερα data centers δεν κατασκευάζονται μεμονωμένα, αλλά τείνουν να διαμορφώνουν “κόμβους”, με διαφορετικούς διαχειριστές να επιλέγουν την ίδια κομητεία για τις υποδομές τους, είτε λόγω των σωστών συνθηκών, είτε λόγω οικονομικών κινήτρων. Μολονότι η μυστικότητα αποτελεί αναπόφευκτο μέρος του ανταγωνισμού ως ένα σημείο, ο κίνδυνος των λανθασμένων εκτιμήσεων για τον ενεργειακό κλάδο ισούται με δισεκατομμύρια δολάρια σε αποκλίσεις.

Πέραν αυτών, ο κλάδος των data centers βρίσκεται εγγενώς σε μία φάση ρευστότητας, χωρίς να υπολογίζονται οι ευρύτεροι κίνδυνοι που απειλούν τις σύγχρονες οικονομίες. Για παράδειγμα, η εμφάνιση του κινεζικού μοντέλου Deepseek πριν από λίγους μήνες οδήγησε σε χάος την αγορά της ΑΙ καθώς οι Κινέζοι κατασκευαστές δήλωσαν πως λειτουργούν το μοντέλο τους με πολύ λιγότερο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και άρα λιγότερη ενεργειακή κατανάλωση. Η πληροφορία αυτή αναστάτωσε τους επενδυτές και τις διοικήσεις των εταιρειών ΑΙ στη Δύση, καθώς οι στρατηγικές όλων αυτών των επιχειρήσεων προέβλεπαν υψηλότατες επενδύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών και την αγορά των απαραίτητων εξαρτημάτων. Με τον τομέα της ΑΙ να καταγράφει σχεδόν καθημερινά άλματα στο ζήτημα της αποδοτικότητας και καινοτομίας, ακόμα και οι πιο έμπειροι γνώστες του αντικειμένου δεν διακινδυνεύουν μία εκτίμηση για το ποια τελικά θα είναι η εικόνα σε λίγους μήνες, πόσο μάλλον σε 5 ή 10 χρόνια.

Επιπροσθέτως, τόσο ο κλάδος των ψηφιακών, όσο και των ενεργειακών υποδομών, χαρακτηρίζεται από σοβαρή ασάφεια στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Με τις μονάδες αυτές να απαιτούν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, μία πιθανή ακύρωση ή πάγωμα του έργου συνεπάγεται κρίσιμες απώλειες για την άλλη πλευρά της συμφωνίας. Δεδομένης της εντεινόμενης ανασφάλειας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ειδικά μετά το τσουνάμι δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ και της βύθισης των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, η ανάληψη του ρίσκου φαντάζει εξαιρετικά δυσχερής.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr