Η Tesla Πουλάει, Αλλά τα Δυστυχήματα Λόγω Autopilot Προβληματίζουν

Η Tesla Πουλάει, Αλλά τα Δυστυχήματα Λόγω Autopilot Προβληματίζουν
energia.gr
Δευ, 6 Ιανουαρίου 2020 - 10:49

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της Tesla αυξήθηκαν πέρσι κατά περισσότερο από 50%, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία ξεπέρασε το χαμηλό τέλος των στόχων πωλήσεων για το 2019. Ωστόσο, τρεις ακόμα θάνατοι σε ατυχήματα που εμπλέκονται αυτοκίνητα Tesla εξακολουθούν να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων του αυτόματου πιλότου 

της εταιρείας. Η ανακοίνωση την Παρασκευής ώθησε τις μετοχές της Tesla πάνω από 4% σε ρεκόρ ύψους $ 449,37. Το αποθέματα έκαναν νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα εν αναμονή ισχυρών αριθμών πωλήσεων.

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων έκανε πωλήσεις-ρεκόρ περίπου 112.000 οχημάτων το τέταρτο τρίμηνο και περίπου 367.500 για ολόκληρο το έτος.

Η Tesla, που εδρεύει στο Palo Alto της Καλιφόρνια, προέβλεπε πωλήσεις από 360.000 έως 400.000 μονάδες παγκοσμίως.

Το μοντέλο 3 με χαμηλότερο κόστος αντιπροσώπευε το 83% των πωλήσεων της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο σε 92.550. Το μοντέλο S με το μεγαλύτερο έπαθλο και το μοντέλο X μεγάλου SUV έφτασαν τα υπόλοιπα.

Ελεγχοι συστημάτων

Τα καλά νέα όμως των πωλήσεων επισκιάστηκαν από τρία ακόμα δυστυχήματα που ενεπλάκησαν αυτοκίνητα Tesla με αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Όλα αυτά έχουν αυξήσει τους ελέγχους για το Autopilot της εταιρίας λίγους μήνες πριν ο CEO Elon Musk σχεδιάζει να λανσάρει οχήματα πλήρους αυτόνομης οδήγησης στους δρόμους.

Την Κυριακή, ένα Model S έφυγε από έναν αυτοκινητόδρομο στο Gardena της Καλιφόρνια, και συγκρούστηκε με ένα Honda Civic, σκοτώνοντας τους δύο επιβάτες του δήλωσε η αστυνομία.

Την ίδια ημέρα, ένα μοντέλο Tesla 3 χτύπησε ένα σταθμευμένο πυροσβεστικό όχημα σε αυτοκινητόδρομο της Ινδιάνας, σκοτώνοντας έναν επιβάτη στο Tesla.

Και στις 7 Δεκεμβρίου, ακόμα ένα μοντέλο 3 χτύπησε ένα περιπολικό της αστυνομίας στο Κονέκτικατ, ευτυχώς αυτή τη φορά χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η ειδική μονάδα διερεύνησης των συγκρούσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας εξετάζει τα συμβάντα.

Από την πλευρά της η Tesla έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το σύστημα Autopilot έχει σχεδιαστεί μόνο για να βοηθήσει τους οδηγούς, οι οποίοι πρέπει ακόμα να δώσουν προσοχή και να είναι έτοιμοι να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο Teslas με Autopilot είναι ασφαλέστερο από ό,τι τα οχήματα χωρίς αυτό, αλλά προειδοποιεί ότι το σύστημα δεν εμποδίζει όλα τις συγκρούσεις.

Παρόλα αυτά, οι εμπειρογνώμονες και οι υποστηρικτές ασφαλείας λένε ότι μια σειρά από συγκρούσεις με Tesla εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι οδηγοί έχουν γίνει πολύ εξαρτημένοι από την τεχνολογία του Tesla και αν η εταιρεία κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει ότι οι οδηγοί συνεχίζουν να δίνουν προσοχή όταν οδηγούν. Ορισμένοι επικριτές έχουν πει ότι έχει φτάσει η ώρα που η NHTSA πρέπει να σταματήσει τη διερεύνηση και να αναλάβει δράση, όπως να αναγκάσει τον Tesla να βεβαιωθεί ότι οι οδηγοί δίνουν προσοχή κατά τη χρήση του συστήματος.