Eκτός ΕΔΕΥ ο Γιάννης Μπασιάς- To YΠΕΝ Αναζητά Νέο Μοντέλο Διοίκησης. Αποκλειστικό Energia.gr

Eκτός ΕΔΕΥ ο Γιάννης Μπασιάς- To YΠΕΝ Αναζητά Νέο Μοντέλο Διοίκησης. Αποκλειστικό Energia.gr
energia.gr
Τετ, 8 Ιανουαρίου 2020 - 16:30

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφηκαν στα ανώτατα κλιμάκια της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energia.gr, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε, στα τέλη Δεκεμβρίου, και έλαβε, το Σάββατο 4/1, την παραίτηση του Γιάννη Μπασιά από τη θέση του Προέδρου 

και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΔΕΥ. Μαζί του παραιτήθηκε και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, Σπύρος Μπέλλας. Η απομάκρυνση του κ. Μπασιά προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους κύκλους της αγοράς, καθώς η έως σήμερα θητεία του υπήρξε απολύτως επιτυχής και αυτό επειδή ο ίδιος θεωρείται ως ο άνθρωπος που έδωσε υπόσταση σε μια ανενεργή εταιρεία και ο οποίος, χάρη στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του, κράτησε ζωντανό το αφήγημα της αναγκαιότητας παραχώρησης αδειών για την έρευνα υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις 19 Οκτωβρίου 2016, αντικαθιστώντας την Σοφία Σταματάκη η οποία κατείχε το αξίωμα απ’ αρχής ίδρυσης της ΕΔΕΥ, το 2011, πέτυχε σημαντικά πράγματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, με νεαρά στελέχη υψηλής κατάρτισης, σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, η ΕΔΕΥ, στην οποία το Δημόσιο είναι ο μοναδικός μέτοχος, οργανώθηκε κατά τα πρότυπα και την τεχνογνωσία ξένων πολυεθνικών.

Χάρη στην αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της, πέτυχε να προσεγγίσει και να διαπραγματεύεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες υδρογονανθράκων στον κόσμο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από τους κολοσσούς του τομέα, να υπογράψουν συμφωνίες με το ελληνικό Δημόσιο για τη διεξαγωγή ερευνών σε υποθαλάσσιες ζώνες και το υπέδαφος της χώρας.

Καλά πληροφορημένη πηγή του ΥΠΕΝ είπε στο energia.gr ότι η απομάκρυνση του κ. Μπασιά δεν ενέχει κάποιους είδους "ρεβανσιστικό" χαρακτήρα και αποσκοπεί, αποκλειστικά, στο να αναβαθμίσει το επιχειρηματικό μοντέλο υπό το οποίο λειτουργεί η ΕΔΕΥ. Με τη φράση: "Θέλουμε να σηματοδοτήσουμε τη βούλησή μας για μια νέα ΕΔΕΥ, να ενισχύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη διοίκηση της εταιρείας, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή", το αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΝ περιέγραψε το σκεπτικό υπό το οποίο ελήφθη η απόφαση για την αλλαγή προσώπων στην εταιρεία.

Παράλληλα, η ίδια πηγή τόνισε προς το energia.gr πως η παραίτηση του κ. Μπασιά θα ζητείτο, ούτως ή άλλως, καθότι έληγε, χθες Τρίτη, η θητεία της υφιστάμενης διοίκησης της ΕΔΕΥ και "θέλαμε, για λόγους διαφάνειας να επιταχύνουμε την όλη διαδικασία. Ενδεχομένως, να προβούμε και σε άλλες αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης της εταιρείας, όπως επί παραδείγματι, να υπάρξει ξεχωριστή διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου και άλλη για τα μέλη του ΔΣ", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από πλευράς ΥΠΕΝ.

Πλέον, μετά αυτή την εξέλιξη, στις 30 Ιανουαρίου, λήγει η διορία υποβολής βιογραφικών και η κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τo διορισμό των μελών του νέου ΔΣ της ΕΔΕΥ. Δείτε εδώ το κείμενο της απόφασης του ΥΠΕΝ.

Ο Γιάννης Μπασιάς σπούδασε Γεωλογία στο ΕΚΠ Αθηνών και κατέχει διδακτορικό τίτλο στις Ιζηματογενείς λεκάνες από το Πανεπιστήμιο Πιέρ και Μαρία Κιουρί στο Παρίσι. Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε διεθνείς εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ εργάστηκε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Georex επί 16 συναπτά έτη. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 30 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με πρόσφατα άρθρα δημοσιευμένα στο Oil and Gas Journal για το πετρελαϊκό δυναμικό της Μοζαμβίκης, της Γαλλίας και της Μαδαγασκάρης (2015) και τον μηχανισμό μετανάστευσης πετρελαίου στον Ισημερινό Ατλαντικό Ωκεανό για τις ΑΟΖ της Γουιάνας, του Σούριναμ και της Γαλλικής Γουιάνας (2016).